A cukros italok iránti sóvárgás valóban olyan, mint a drogfüggőség?

Natalja Mokrysheva, az orosz Egészségügyi Minisztérium Országos Orvosi Kutatóközpont Endokrinológiai Központjának igazgatója figyelmeztetett a cukros üdítők e halálos veszélyére – írja a Sports.kz.

Az endokrinológus hangsúlyozta, hogy külföldön és Oroszországban végzett vizsgálatok bizonyították, hogy az édesítőszert tartalmazó italok napi fogyasztása 26 százalékkal növeli a halálozás kockázatát. Szerinte a hozzáadott cukor szívbetegséget, érrendszeri betegségeket és cukorbetegséget idéz elő.

Emellett az orvos az édesség utáni sóvárgást a kábítószerfüggőséghez hasonlította. „A legveszélyesebb az, hogy az italokban lévő édességek a kokainfüggőséggel egyenértékű függőséget okoznak” – mondta.

Az endokrinológus a cukros italokról való teljes lemondást sürgette, mivel semmilyen egészségügyi előnyük nincs. Ezzel együtt engedélyezte a mesterséges édesítőszereket tartalmazó termékek fogyasztását. „Vannak azonban olyan betegségek, amelyekben egyes termékeket nem szabad fogyasztani” – hangsúlyozta Mokrysheva. Elmondása szerint a fruktóz nem ajánlott zsírmájbetegség esetén, az aszpartám pedig tilos a ritka genetikai betegségben, fenilketonúriában szenvedő betegek számára.

Elolvasom a cikket