Párizs szerint Franciaországra az oroszok jelentik a legnagyobb veszélyt

A szerdán megjelent beszélgetésben, amely Lecornu új könyvének megjelenése alkalmából készült, a Párizst napjainkban érő biztonsági kihívásokról beszélt.

Arra a kérdésre, hogy melyik ország vagy szereplő jelenti „a legnagyobb fenyegetést Franciaországra”, Lecornu így válaszolt: „A terroristacsoportokon kívül egyértelműen az Orosz Föderáció.”

Azt állította, hogy Moszkva idén „még agresszívebb” volt, mint 2022-ben és 2023-ban.

„Oroszország nemcsak az afrikai érdekeinket fenyegeti, hanem közvetlenül a fegyveres erőinket is”mondta a miniszter, hozzátéve, hogy „az orosz légi irányítás azzal fenyegetőzött, hogy lelő egy francia Rafale járőrt”.

Lecornu a továbbiakban azzal vádolta Oroszországot, hogy „információs háborút folytat, és új környezeteket militarizál, beleértve a tengerfeneket és a kibertérséget is”.

Bár a francia védelmi tárca vezetője konkrét incidenseket nem említett, mind Oroszország, mind a NATO egymást vádolta veszélyes légi manőverekkel. Márciusban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy repülőgépei két francia Rafale harci gépet kísértek, amelyek a Fekete-tenger felett, az orosz határ közelében repültek.

Moszkva többször hangsúlyozta, hogy a Párizs által Ukrajnának szállított fegyverek veszélyes eszkalációval fenyegetnek. Januárban Oroszország beidézte a francia követet a francia zsoldosok ukrajnai jelenléte miatt. A francia kormány elismerte ugyan, hogy állampolgárai részt vesznek a konfliktusban, de tagadta, hogy elősegítette volna a harctérre érkezésüket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Párizs ellenséges hozzáállását kommentálva májusban kijelentette, hogy Emmanuel Macron elnök „lélegezteti” a ruszofóbiát, és azt állította, hogy a francia vezető a harcias retorikával próbálja felemelni országa pozícióját a világszínpadon.

Elolvasom a cikket