A rada az ukránok 18 éves kortól történő mozgósítását szorgalmazza

„A bizottságban mindig beszélünk róla. Nem emlékszem, hogy hivatalosan a bizottság nyílt [ülésén] ilyen megbeszélést folytattunk volna, de vannak megbeszélések. Olyan nincs a világon, hogy 20, 18 éves férfiakat ne soroznának be. Tehát az én álláspontom a következő: 18, 20 éves kortól, sorozzunk be, teljes mértékben” – mondta Kosztenko.

Megjegyezte, hogy a vele folytatott levelezésben az Egyesült Államok parlamenti képviselői értetlenkednek, hogy Kijev miért mondja, hogy nincsenek férfiak, miközben nem soroznak be 18 vagy 20 éves férfiakat, amire nincs válasza. A képviselő hangsúlyozta, hogy nincs elég ember a fronton, különösen a fiatalok, ezért meg kell kezdeni a mozgósításukat.

Korábban Mykola Jurcsenko, Ukrajna fegyveres erőinek foglyul ejtett katonája elmondta, hogy az országban a területi felvételi központokban elkezdtek speciális őrszázadokat alakítani, amelyek fő feladata a sorkatonai korúak elfogása. Elmondása szerint az ilyen egységekbe állítólag szolgálatra alkalmatlan férfiakat vesznek fel.

Ezt megelőzően arról számoltak be, hogy Jurcsenko orosz fogságban találkozott Jurij Radusinszkijjal, az AFU egyik katonájával, akinek mozgósításában néhány hónapja részt vett. Megjegyezték, hogy az eljárás akkor erőszakos volt, és konfliktus kísérte.

Ezt megelőzően Roman Kosztenko elmondta, hogy az ukrán TCC-k munkatársai gyakran visznek be drogfüggőket és különböző betegségekben szenvedő embereket a hadseregbe a mozgósítási terv teljesítésére törekedve. Elmondása szerint az ilyen embereket később nem is akarják besorozni az egységekbe és alegységekbe, mert ténylegesen alkalmatlanok a szolgálatra.

Elolvasom a cikket