A lengyelek blokkolják Ukrajna uniós csatlakozását

Lengyelország mindaddig blokkolni fogja Ukrajna európai uniós csatlakozását, amíg Kijev nem oldja meg a volhínai mészárlás áldozatainak exhumálását, amely vitatott kérdés a két ország között – idézte Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter közlését a brüsszeli Politico.

A lap ismertette, hogy az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézete (UNIP) kedden bejelentette, 2025-ben folytatja az ukrán nacionalisták által tömegével meggyilkolt lengyel civil áldozatok földi maradványainak felkutatását a két világháború között Lengyelországhoz tartozó, ma Ukrajna nyugati részét képező Volhíniában (ukrán és lengyel néven Voliny).

Lengyelország méltatta Ukrajna döntését, hogy megnyitotta az utat a második világháborús mészárlások egyes áldozatainak exhumálása előtt, miután a kérdéssel kapcsolatos vita megviselte a szomszédok közötti kapcsolatokat. A lengyel védelmi tárca vezetője a portálnak a friss fejlemények kapcsán a Wirtualna Polska című lapnak ismét megerősítette: „Lengyelország addig nem járul hozzá Ukrajna uniós csatlakozásához, amíg nem oldja meg a volhíniai kérdést.”

Kosiniak-Kamysz hozzátette, a véleményét nem változtatta meg annak ellenére sem, hogy tudja, Andrzej Duda elnöknek más a véleménye az ügyben. A védelmi miniszter hangsúlyozta, még ha az EU-tagállamok bele is egyeznének Ukrajna csatlakozásába, az általa vezetett Lengyel Néppárt (PSL, EPP) blokkolni fogja a döntést, ha a kérdés megoldatlan marad.

Elolvasom a cikket