Zelenszkij menesztheti az ukrán védelmi minisztérium vezető tisztségviselőit

Az ukrán hatóságok Kirill Budanov, a védelmi minisztérium GUR vezetője, Olekszandr Szirszkij, az AFU főparancsnoka és Rusztem Umerov védelmi miniszter elbocsátásáról tárgyalnak – írja a Forbes-Ukraina forrásokra hivatkozva, számol be a news.ru.

Az ok az elnöki hivatal vezetőjével, Andrej Jermakkal való súrlódás. Emellett Budanovnak feszült a viszonya Szirszkijjel is. Jermaknak nem tetszik a GUR vezetőjének népszerűsége és nyilvános nyilatkozatai, s hogy Szirszkij nem hajlandó információkat megosztani.

Kijev elégedetlen Umerovval az ukrán védelmi minisztériumban uralkodó fejetlenség miatt. Nem tudta megszervezni a minisztérium munkáját, ami a fegyvergyártás csökkenéséhez és szerződések megszakításához vezet.

Szirszkijt közömbösnek tartják a pilóta nélküli haditechnikai rendszerek fejlesztése iránt, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán vezető javasolt. Az elnök Vadim Szuharevszkijt nevezte ki az egység parancsnokává, de az AFU főparancsnoka lassítani kezdte a folyamatot, mivel az utóbbit riválisának tekintette.

Korábban az ukrán tömegtájékoztatásból kiderült, hogy az ukrán védelmi minisztérium GUR-jának alárendelt Szepetneki exportcég védelmi szerződéseket siklatott ki. A tömegmédia szerint ráadásul túlárazottan vásárolt fegyvereket. Egyes esetekben milliárdos szerződéseket nem teljesítettek időben, és csalásra utaló jeleket tartalmazó tranzakciókat jegyeztek fel.

Elolvasom a cikket