The Times: Ukrajna mozgósítása egyre erőszakosabbá válik

A lap szerint Kijev eddig mintegy egymillió katonát hívott be, és azt tervezi, hogy az év végéig további 200 ezerrel növeli ezt a számot, de ezt a határt továbbra is nehéz elérni. Ráadásul „a sorozás fokozására irányuló erőfeszítések egyre inkább csalárdabbá, kényszerítő jellegűvé és erőszakossá válnak” – jegyezte meg az újság, egy ogyesszai sorköteles példáját említve, aki krónikus vesebetegsége miatt technikailag mentesült a szolgálat alól, de a sorozóhivatalba csalták, és mégis egy kiképzőtelepre küldték.

Egy meg nem nevezett ogyesszai sorozó tiszt a The Timesnak azt mondta, hogy „még a szükséges 20%-át sem mozgósítjuk”. Megjegyezte, hogy a potenciális katonák körében kevés a lelkesedés, hogy eleget tegyenek a behívónak, miközben az osztályát korrupció, rossz irányítás és kiábrándultság sújtja. A kenőpénzek – tette hozzá a tiszt – elérhetik a több ezer dollárt, miközben a létszámhiány miatt az alkalmazottaknak egyszerre több feladatot kell ellátniuk, beleértve az utcai járőrözést is. Ráadásul az alkalmazottakat azzal fenyegetik, hogy a frontra küldik őket, ha nem teljesítenek megfelelően.

Más esetekben a mozgósítási felhívásra válaszolók közül sokan gyakran súlyos egészségügyi állapotok, köztük tuberkulózis, hepatitis vagy HIV miatt bizonyulnak alkalmatlannak a szolgálatra – mondta a Times forrása.

Eközben egy 47 éves ukrán felidézte, hogy a konfliktus elején nagyon szerette volna, ha behívják és a frontra megy, de akkor elutasították, és most már nem vágyik erre.

„A kormányunk nem támogatja a katonákat. Nincs megfelelő felszerelésük, és megfeledkeznek róluk, ha megsérülnek” – magyarázta a férfi.

Ukrajna 2022 februárjában, nem sokkal az ellenségeskedések kitörése után általános mozgósítást hirdetett, amely megtiltotta a legtöbb 18 és 60 év közötti férfinak, hogy elhagyja az országot. Idén tavasszal, szembesülve a növekvő veszteségekkel, Kijev 27-ről 25 évre csökkentette a sorozási korhatárt, és jelentősen szigorította a mozgósítási szabályokat, kötelezve a potenciális katonákat, hogy jelentkezzenek a sorozóhivatalokban „adatellenőrzésre”, ami a gyakorlatban gyakran a frontra szóló jegyet jelenti.

Ahogy Ukrajna mozgósítási kampánya fokozódott, úgy fokozódott a sorozás kijátszása is, és a közösségi médiát megtöltötték olyan videók, amelyeken a toborzók az utcán, edzőtermekben és bevásárlóközpontokban próbálják elkapni a megfelelő férfiakat, ami néha összecsapásokhoz vezet.

Elolvasom a cikket