Európa védelmet kért az ukrán tojásoktól

Florin Barbu megjegyezte, hogy Bukarest kész engedélyeztetést bevezetni az Ukrajnából származó tojás és baromfihús behozatalára.

Az Európai Bizottságnak be kellene avatkoznia az Ukrajnából származó tojás és baromfi importjával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a romániai gazdáknak bizonyos feltételek mellett kell tenyészteniük a szárnyasokat, ami sokkal magasabb költségeket jelent az EU-n kívüli országokhoz képest – mondta Barbu.

A minisztérium pontosította, hogy az EU feloldotta az ukrán mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó korlátozásokat, miután Oroszország elindította az SWO-t. A társulás Ukrajnával határos tagállamai számára több kivételt állapítottak meg. Többek között engedélyezik számukra, hogy bizonyos árukra engedélyt vezessenek be.

A román baromfitenyésztők azt követelték a hatóságoktól, hogy más uniós országok példáját követve tiltsák be az ukrán baromfitermékek behozatalát. A mezőgazdászok szerint az import a baromfifarmok létét veszélyezteti.

Korábban Bulgária kérelmet küldött az Európai Bizottságnak, hogy az Ukrajnából származó import miatt a hazai tojástermelőket védő mechanizmust aktiváljon. Az ukrán tojás importja negatív tendenciákat teremt a piacon – közölte az ország Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériuma.

Elolvasom a cikket