Új emlékérméket bocsát ki az MNB Batthyány Lajos és a tizenhárom aradi vértanú tiszteletére

A jegybank az emlékérmék mellett hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. A különleges 200 forintos pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetők. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a 200 forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte.

Az 1848–49. évi szabadságharcban betöltött szerepük miatt 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án a forradalom 13 honvédtábornokát Aradon kivégezték. Ugyanezen a napon Pesten hazánk első alkotmányos miniszterelnökén, Batthyány Lajoson is végrehajtották a halálos ítéletet. Az 1848-as bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt. A Magyarországon teljhatalommal felruházott Haynau rendelkezésére a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő katonai vezetőket golyó és kötél általi halálra ítélték. Kivégzésükre a következő sorrendben került sor: golyó által Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos, Schweidel József, Kiss Ernő; kötél által Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly. A 13 mártír honvédtábornok a szemtanúk szerint emberfeletti bátorsággal viselte a rájuk kiszabott ítéletet. Batthyány Lajost a pesti Újépület mögötti Fapiacon, a mai Batthyány-örökmécses helyén végezték ki, majd a ferencesek belvárosi templomában temették el, de végső nyugalomra a Fiumei úti sírkertben lelt nyilvános újratemetése után.

Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú kivégzésének 175. évfordulója alkalmából az MNB 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot, valamint nagy méretű, 13 szögletű belső peremmel ellátott, 30 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a nemzeti gyásznapon.

A kibocsátásra kerülő 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozatok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon, lent, vízszintesen a „2024” verési évszám, fölötte, köriratban a „BATTHYÁNY”, jobb oldalon, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. A feliratokat fent, két vízszintes sorban Batthyány Lajos kivégzésének időpontját jelölő „† 1849. OKTÓBER 6.” felirat választja el egymástól.

Az érme tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt 200 forintos bimetál érmékkel: az érme külső része (körgyűrű) réz (75 százalék), nikkel (négy százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből, belső része (mag) réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 28,30 mm, a mag átmérője 17,90 mm. Az érme peremvastagsága két mm, súlya kilenc gramm, széle szaggatottan recézett.

A 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata egymillió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. Az egymilliós keretből 12 ezer darab elsőnapi (normál verdefényes) veret sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül, 2024. október 7-től. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat.

Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” megnevezéssel 30 ezer forint névértékű ezüst és 7500 forint névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát, melyek elsődleges szerepe a méltó megemlékezés, tisztelgés a magyar nemzeti függetlenségért és önrendelkezésért küzdő vértanúk előtt. Az emlékérmék a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az ezüst és színesfém változatok éremképileg megegyeznek, mindössze az értékjelzésük tér el.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék elő- és hátlapja egyaránt 13 oldalú belső peremmel rendelkezik, mintegy utalásként a kibocsátás apropójára. Az emlékérmék előoldalán Batthyány Lajos – Barabás Miklós festménye alapján készült – félalakos portréja látható. A portrétól balra, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobbra, három egymás alatti sorban a „30000” és „7500” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel, illetve függőlegesen Batthyány Lajos kézjegye olvasható.

A „Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú” emlékérmék hátlapján, bal oldalon egy kopjafa stilizált ábrázolása látható, melybe illesztve, fent a vértanúk kivégzésének évét jelölő „1849” felirat, alatta, kivégzésük sorrendjében, két-két sorba szedve a 13 aradi vértanú neve – „DESSEWFFY ARISZTID, LÁZÁR VILMOS, SCHWEIDEL JÓZSEF, KISS ERNŐ, POELTENBERG ERNŐ, TÖRÖK IGNÁC, LÁHNER GYÖRGY, KNEZIĆ KÁROLY, NAGYSÁNDOR JÓZSEF, LEININGEN-WESTERBURG KÁROLY, AULICH LAJOS, DAMJANICH JÁNOS, VÉCSEY KÁROLY” –, lent a „2024” verési évszám olvasható. A hátlap jobb oldalán az aradi Szabadság-szobor (Zala György szobrászművész alkotása) részletének ábrázolása látható. A hátlap szélén, jobbra fent, köriratban az „ARADI VÉRTANÚK” felirat olvasható, lent, középen Kósa István tervezőművész mesterjegye látható.

Elolvasom a cikket