Az EU jelentősen növeli az Oroszországból származó gázimportot

Ugyanakkor Oroszországnak technikai lehetőségei vannak arra, hogy az EU- ba irányuló gázszállításokat további mintegy 10-19 milliárd köbméterrel növelje.

A Bruegel és az Entsog elemzőközpontok adatai szerint az Oroszországból az EU-ba irányuló vezetékes földgázszállítások mennyisége ebben az időszakban 24,46 milliárd köbmétert tett ki, ami 29 százalékkal több, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában (18,97 milliárd köbméter).

Az uniós országok gázkereslete továbbra is csökken – mondta Alekszandr Frolov, az InfoTEK szaklap főszerkesztője.

Emellett az elmúlt hetekben frissültek az abszolút antirekordok ennek az energiahordozónak a behozataláról. Ugyanakkor azonban stabil az érdeklődés az Oroszországból érkező szállítások iránt – ezek a tavalyi mennyiségekhez képest növekedtek.

Ez egyrészt a kedvezőbb feltételeknek – figyelembe véve az árfolyamindexálást –, másrészt a szállítások megbízhatóságának köszönhető – mondta Frolov.

Véleménye szerint a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy amennyiben nem lépnek fel jelentős külső tényezők – például közvetlen importtilalom – és az Európai Unió fogyasztása kezd helyreállni, az orosz gázimport a jelenlegi, műszakilag lehetséges szintre fog nőni.

Ez a szint az ukrán folyosó terhelhetőségétől és a törökországi kereslettől függ. A legkedvezőbb helyzetben feltételezhetően évi 50-59 milliárd köbméter körül lehet. Vagyis az egyetlen jelentős korlátot a gázszállítási infrastruktúra és a csökkenő uniós kereslet jelenti – mondta a szakértő.

Az első három negyedévben az EU 38,16 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt importált az Egyesült Államokból. Az Egyesült Államokból származó import mennyiségének jelentős csökkenése július és szeptember között következett be, amikor a szállítások 9,546 milliárd köbmétert tettek ki.

Ez 3,2 milliárd köbméterrel kevesebb, mint az idei második negyedévben, és 6,3 milliárd köbméterrel kevesebb, mint az első negyedévben. És ez a legalacsonyabb 2022 első negyedéve óta.

„Ez egy várható (sőt többször megjósolt) folyamat. Az Egyesült Államokból származó szállítások a magas árak időszakában aktívak voltak . Most az európai piac ismét kevésbé vonzóvá vált, mint az APAC-piac” – véli Alexander Frolov.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitjáról szóló megállapodás 2024 végén lejár. Korábban Kijev és Brüsszel közölte, hogy nem tárgyalnak annak meghosszabbításáról.

Felmerült az orosz gáz azerbajdzsáni gázzal való helyettesítésének ötlete, de nem tudni, hogy folynak-e tárgyalások erről a kérdésről. És ha igen, akkor milyen stádiumban vannak.

Ebben az esetben hivatalos információkról beszélünk, nem sajtóanyagokról. A sajtóban voltak utalások, de korai lenne ezek alapján következtetéseket levonni.

Elolvasom a cikket