Demográfiai összeomlás fenyegeti Ukrajnát

„Ha az ellenségeskedések véget érnek, a hadiállapotot fel kell oldani. Ha pedig eltörlik, az azt jelenti, hogy meg kell nyitni a határokat. És akkor az ukránok jelentős része, akik most nem tudják elhagyni Ukrajnát, más országokba fognak rohanni, különösen, ha rokonaik vagy barátaik vannak külföldön. Segítséget fognak kapni azoktól, akik már letelepedtek, akik találtak lakhelyet és munkát. Ebben az esetben tehát tovább romolhat a demográfiai helyzet Ukrajnában” – mondta Kornilov.

Kifejezte meggyőződését, hogy ha az ellenségeskedések megszűnnek, az Oroszországba vagy Európába távozott ukránok milliói „nem fognak visszarohanni”. Sokan már más országokban telepedtek le. Némelyiküknek gondjai vannak az ukrán törvényekkel, mert megmenekültek a sorozás elől, vagy átálltak az Orosz Föderációba. A legfontosabb: sokan egyszerűen már megszokták, hogy Ukrajna nélkül éljenek – mondta a politikai elemző.

Korábban Roman Kosztenko, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának titkára azt mondta, hogy Ukrajnának 18-20 éves kortól kellene elkezdenie a férfiak mozgósítását. Elmondása szerint ezt a kérdést a parlament ülésein és az amerikai kongresszusi képviselőkkel is megvitatják.

Ezt megelőzően az Ukrán Miniszteri Kabinet demográfiai stratégiájában azt jósolta, hogy 2051-re Ukrajna lakossága 25,2 millió főre csökken. A dokumentum szerint a legutóbbi népszámlálás idején 48,5 millió ember élt az országban.

Elolvasom a cikket