Meghirdették a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

A pályázati kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen több mint ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, valamint a legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek.

A 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián 14–19 éves kreatív fiatalok indulhatnak önálló projekttel határon innen és túl. 2024. december 2-ig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi, matematikai, környezetvédelmi ötlet, illetve feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni. Az első fordulóból továbbjutóknak 2025. április 7-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására. A zsűri értékelésének szempontjai: a téma megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, ill. a műszaki alkotás vagy modell színvonala, továbbá az eredmények világos értelmezése.

A 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia ünnepélyes meghirdetésén Bernert Zsoltnak, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatójának köszöntője után a résztvevőkhöz dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a szervezőbizottság elnöke intézte bevezető gondolatait, s meghirdette a 2024–25. évi versenyt. Elmondta, hogy a KIM javaslatára és kiemelt támogatásával jelentősen továbbfejlesztett versenyre az elmúlt évekhez képest jóval több pályázót várnak.

Ezután Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója beszámolt a pályázat jelentőségéről, valamint kitért a minisztérium és a NIÜ kiemelt támogatására, majd Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese hozzászólásában kifejtette a középiskolai oktatás jelentőségét.

Ivánka Gábor, a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) elnöke megosztotta gondolatait az előző évi OTIO sikereiről. Bemutatatott négy olyan tehetséges fiatalt, akik korábbi magyar díjazottként nemzetközi döntőkön is bemutatkozhattak:

– Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja Katenán – együtt vagy külön? c. munkájával.

– Vida Ákos, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium diákja, 3D-nyomtatott alkatrészek rétegtapadásának növelése új nyomtatási módszerrel c. munkájával.

– Vajda Ádám és Bacsur Dániel, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium és Közgazdasági Politechnikum diákjai –Farfler – önvezető kerekesszék és az Avatar – az oktatás jövője c. projektjeikkel.

A három izgalmas előadás után dr. Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese mint főtámogató, kiemelte az NKFIH részvételét az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szervezésében, végül dr. Birkner Zoltán, a MISZ alelnöke zárta a rendezvényt, amelynek az illusztris Magyar Természettudományi Múzeum adott helyet.

A 2024–25. évre meghirdetett OTIO első három helyezettje (összesen tíz pályázó) 200.000–500.000 Ft, míg a további 10–15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult, valamint különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal is. Az első három helyezett a felvételi eljárás során plusz pontban részesül a legtöbb egyetemen. Az olimpián legeredményesebben szereplő nyolc-tíz iskola 800.000–1 millió Ft támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600–800 ezer Ft egyszeri elismerésben részesülnek.

A három első helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, mivel a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, többek között a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket