Milyen betegségek ellen véd a kávé?

A legfrissebb tudományos adatok alapján a kiadvány felsorolta azokat a betegségeket, amelyek kockázatát csökkenti a kávé rendszeres és megfelelő fogyasztása.

Szívbetegségek: napi egy-két csésze kávé fogyasztása csökkenti a kardiológiai betegségek és a stroke valószínűségét (valamint a következményeik miatti halálozás valószínűségét).

„Az új kutatások szerint a koffein mérsékelt mennyiségben nem vált ki rendellenes szívritmuszavart.”

Májbetegségek: a kávéfogyasztás nemcsak a szívbetegségek, hanem a májbetegségek ellen is jótékonyan véd – erre számos bizonyíték van. Azt figyelték meg, hogy a rendszeresen kávézó embereknél 21 százalékkal kisebb a krónikus májbetegség, és különösen a májsejtes karcinóma (a májrák leggyakoribb típusa) kialakulásának kockázata.

Cukorbetegség: a kávé segít a szervezetnek hatékonyabban feldolgozni a glükózt – ez csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Rák: a természetes, frissen főzött kávé gazdag forrása a gyulladáscsökkentő hatású antioxidánsoknak. A tudósok összefüggésbe hozták fogyasztását a vastagbél- és méhrák csökkent kockázatával.

Alzheimer-kór: a koffein javítja az agysejtek aktivitását, és csökkenti az Alzheimer-kór, a demencia kialakulásának kockázatát, még azoknál a magas vérnyomású embereknél is, akik hajlamosak ezekre a kórképekre.

Mi a legjobb módja a kávéfogyasztásnak? Az orvosok azt tanácsolják, hogy ne tegyünk bele cukrot, és ha lehet tejet, és tejszínt sem. Fontos, hogy ne éljünk vissza az itallal (napi 3 csészénél többet ne igyunk), vegyük figyelembe az egyéni koffeinérzékenységet, és 15 óra után ne fogyasszuk.

Elolvasom a cikket