Kezdődnek az előfutamok Szilvásváradon

MH/MTI
2024. október 5. szombat. 6:58

A Nemzeti Vágta rendezvényei, amelyeknek az idén is Szilvásvárad ad otthont, pénteken a nulladik nappal indultak, szombaton előfutamokat, kocsitoló versenyt és méneshajtást láthatnak az érdeklődők.

A Nemzeti Vágtán hatvan település képviselteti magát. A megmérettetésen Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vesznek. A versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indulnak.

A nemzetközi futamokon kizárólag ötévesnél idősebb, magyar tenyésztésű lipicai lovakkal lehet rajthoz állni. A távot az előző évekhez képest egy körrel lerövidítették a középdöntőben és a döntőben.

A Nemzeti Vágtán az előfutamban négy és fél kört teljesítenek a lovasok. A hatvan csapatból tizenhatan vesznek részt a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd négyen a délutáni döntőben.

A 18 év alattiak az idén már két korosztályban indulhatnak: a 10 és 13 év közöttiek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-17 évesek pedig a Kishuszár Vágtán mérhetik össze tudásukat. Előbbin 16, utóbbin 24 fiatal versenyez.

Szombaton tartják a Huszárgyerek Vágta, a Kishuszár Vágta, a Fogatvágta és a Kocsitoló verseny előfutamait. Vasárnap a nemzetközi résztvevők a hagyományos Nemzetközi Futamban is összemérik erejüket, amely idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama lesz az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság csatlakozásával.

A zárónapon a HaZám Lovasudvar gyermeklovas bemutatója, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület programja, emellett 1848-49-es csatajelenet, a Győri Ördöglovasok bemutatója, a Hagyományörző Lovas Betyárok Egyesület puszta ötös és csikósbemutatója, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket. Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének valamennyi hétvégi futama és programja élőben követhető az m4sport.hu-n és a médiaklikk.hu oldalon.

A döntő futamokat vasárnap 15 órától élőben közvetíti a Duna tévécsatorna is.

Elolvasom a cikket