Robert Love idegtudós, akinek több mint kétmillió feliratkozója van a TikTok-on, azt mondja, hogy az ételek „tényleg számítanak”, ha az agyról van szó. Megosztotta a három legjobb ételt, amit uzsonnára ajánl fogyasztani, hogy fokozza a kognitív funkciókat és megelőzze a kognitív hanyatlást.
Gombás chips: itt az ideje, hogy eldobja a zsíros, sok sóval teli chipseket, amelyeket általában a közértben vásárol. Love szerint a gombás chips, bár furcsa termék, de „átkozottul jó”. A shiitake gomba chipset agyegészséges nassolnivalóként vásárolja, mert a kutatások szerint a heti háromszori vagy többszöri gombafogyasztás „jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát”.
Love megjegyzi a gomba magas rosttartalmát is, ami segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat. Bár nem olyan erősek, mint a bogyós gyümölcsök vagy az omega-3-ban gazdag ételek, ha az agyáról van szó, még mindig sokkal jobbak, mint a hagyományos chipsek.
Makadámiadió: tudjuk, hogy a diófélék, mint a dió és a mandula, nagy hasznára lehetnek az agynak, de a makadámiadió is csodálatos, segíthet javítani a bélrendszer egészségét és a szellemi teljesítményt. „Nagyon jót tesznek a bélrostoknak és az agy egészségének egyaránt” – jegyzi meg Love.
Áfonya: az áfonya valószínűleg az egyik legerősebb élelmiszer a kognitív egészség szempontjából. Ezek a kis hidratáló bogyók polifenolokat tartalmaznak, amelyek a szakértő szerint „olyan növényi tápanyagok, amelyek nagyon jót tesznek a bélbaktériumoknak. Ami jó a bélrendszerednek, az jó az agynak is”. Love azt is megjegyzi, hogy egyes tanulmányok szerint az áfonya még a „memóriáját is javíthatja”.