Ne feledkezzen meg a D-vitamin-pótlásról!

Ugyan egyre többen szednek a hidegebb hónapokban D-vitamint, arról azonban még mindig rengeteg tévhit kering, hogy erre milyen mennyiségben van szükségünk – áll a Pénzcentrum összefoglalójában.

A D-vitamin segíti az immunrendszer működését, így a szervezet védekezőképességét is támogatja. Ennek az az oka, hogy a fehérvérsejtek egyes fajtái, amelyek felelősek a baktériumok, illetve a vírusok elpusztításáért, a vér alacsony D-vitamin koncentrációja esetén nem lendülnek akcióba, így a szervezet védtelen a különböző fertőzések ellen.

Mikor és mennyit

A D-vitamin előállításhoz szükség van UV-B sugárzásra, így az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebb a napfény, érdemes lehet étrendkiegészítő formájában bevinni a vitamint. Legfőképpen, mert a magyar lakosság túlnyomó többsége D-vitamin-hiányban szenved, különösen a téli hónapok végére. Az ajánlott bevitel mennyisége egyénfüggő: időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak, de még a túlsúlyosaknak is nagyobb lehet a szükséglete az átlagnál.

A legfrissebb ajánlás szerint az októbertől márciusig tartó időszakban az ajánlott napi mennyiség Nemzetközi Egységben kifejezve:

Gyermekeknek 6 éves korig: 400-500 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 1000 NE

Gyermekeknek 6 éves kor felett: 1000 NE, a biztonságosan bevehető mennyiség 2000 NE

Felnőtteknek: 2000 NE, a biztonságosan bevehető napi mennyiség 4000 NE

Elolvasom a cikket