Béke Nobel-díjat kaphat Zelenszkij?

A Gázában és Ukrajnában zajló háborúk, valamint a globális feszültségek a békedíj odaítélését rendkívül összetetté teszik. A bizottságnak nehéz döntést kell hoznia, hiszen számos személy és szervezet lehetne jogosult a díjra – a Reuters összeállítást közölt a lehetséges jelöltekről.

Zelenszkij, mint a béke hírnöke?

Az egyik kiemelt jelölt Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, noha a fogadóirodák szerint valószínűleg nem nyer, mert egy háborúban álló nemzet vezetője – fogalmaz a hírügynökség.

Zelenszkijen kívül jelölték még a Béke Nobel-díjra a következőket is:

  • Alexej Navalnij: a néhai orosz ellenzéki politikus, aki a börtönben halt meg, a díj esélyese volt, de posztumusz nem lehet díjazott.
  • Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége (UNRWA): a szervezet az Izrael-Hamász háborúban szenvedő palesztin civileknek nyújt segítséget. A díj odaítélése az UNRWA-nak a humanitárius munkáját ismerné el, de az ellenük felhozott vádak miatt ez a jelöltség vitatott.
  • A Nemzetközi Bíróság (ICJ): az ICJ a nemzetközi jog érvényesítéséért küzd, és az Ukrajnában és Gázában zajló háborúk kapcsán fontos szerepet játszik. A díj odaítélése az ICJ-nek megerősítené a nemzetközi jog fontosságát a béke megőrzésében.
  • Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára: Guterres a globális békeért és biztonságért felelős, és a díj odaítélése az ENSZ munkáját ismerné el.

A béke Nobel-díj bizottsága nehéz helyzetben van. A számos jelölt és a háborúk árnyékában döntéshozatali folyamat rendkívül összetett. A bizottság célja a béke előmozdítása és a béketeremtő munkák elismerése. A díj odaítélése a jelenlegi helyzetben nagy jelentőséggel bír, és a világ figyelemmel kíséri a döntést.

A 2024-es béke Nobel-díj bejelentése valószínűleg vitát fog generálni.

Elolvasom a cikket