Trump célpontot javasolt Izraelnek

A támadás egyúttal egy Izrael által „korlátozott szárazföldi műveletnek” nevezett, a Hezbollahot célzó dél-libanoni akciót követett.

Egy észak-karolinai kampányrendezvényen pénteken felszólalva az Iránnal kapcsolatos határozott álláspontjáról ismert Trump nem értett egyet Joe Biden amerikai elnökkel, aki korábban elutasította, hogy támogassa az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadást.

„Megkérdezték tőle, mi a véleményed Iránról, csapást mérnél Iránra? És azt mondja: „Amíg nem találják el a nukleáris dolgokat.” Ez az, amire csapást mérnél, igaz? Úgy értem, ez a legnagyobb kockázatunk, a nukleáris fegyverek” – mondta.

„Amikor feltették neki ezt a kérdést, azt kellett volna válaszolni, hogy először a nukleáris fegyvereket kell eltalálni, a többi miatt pedig később kell aggódni” – tette hozzá Trump.

Trump elnökként élen járt abban, hogy az Egyesült Államok 2018-ban kilépett az Iránnal kötött atomalkuból. A megállapodás értelmében Irán vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a gazdasági szankciók feloldásáért cserébe. Akkoriban azonban Trump azzal érvelt, hogy az alku kevéssé akadályozza meg tartósan Teheránt abban, hogy atomfegyverre tegyen szert.

Az Izrael elleni iráni csapást követően az Axios arról számolt be, hogy Nyugat-Jeruzsálem „jelentős megtorlást” helyezett kilátásba a rakétatűz miatt, és hogy minden lehetőség az asztalon van, beleértve a teheráni nukleáris létesítmények elleni csapásokat is. További lehetséges célpontok lehetnek a jelentések szerint gáz- és olajfúrótornyok vagy légvédelmi rendszerek, de célzott merényletek is szóba jöhetnek.

Közben az Al Jazeera jelentése szerint Irán figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy bármilyen izraeli támadásra „nem hagyományos lépésekkel” válaszolhat. Miközben a közel-keleti feszültségek tovább fokozódnak, a Politico arról számolt be, hogy Biden egyre frusztráltabb Izrael magatartása miatt, beleértve a Hezbollah elleni közelmúltbeli támadásokat és a gázai háborút, és a Fehér Ház állítólag elismeri annak lehetőségét, hogy nem biztos, hogy képes lesz megakadályozni egy teljes körű „regionális háborút”.

Elolvasom a cikket