Az ukrán focilegenda Oroszország támogatásával köpte szembe hazáját

Hogy mi történt? A Bayern München korábbi sztárja, az ukrán válogatottsági csúcstartó egy adománygyűjtő kampányban vett részt, amelynek során árverésre ajánlott fel egy aláírt mezt.

A ­dressz – amelyet még a Zenit játékosaként viselt a kazah Kajrat Almati elleni barátságos meccsen – 700 ezer rubelért, azaz több mint 2,6 millió forintért kelt el. A szervezők közlése szerint a bevételek a Kurszki régió megsegítésére mentek, pontosan oda, ahol Ukrajna ellentámadást indított az orosz invázióval szemben.

„Anatolij nagyon kreatív tud lenni, ha arról van szó, milyen mélyre lehet süllyedni. Mindig talál új mélységeket. Engem már semmi nem lep meg vele kapcsolatban” – mondta a TAZ című német lapnak a Münchenben élő Nagyezsda Navockaja, aki a volt férje egyesületét is okolta a helyzetért. „Anatolij azt csinálja, amit mondanak neki. Nyilvánvaló, hogy az akciót a klubja szervezte” – mondta a volt feleség.

A nő – aki 2016-ban vált el Timoscsuktól – nem először szólalt meg az egykori futballista árulása kapcsán.

„Te is mindennap ukrán gyermekeket ölsz azáltal, ha egy étteremben ebédelsz, valahol vásárolsz vagy megtankolod az autódat, mert mindennap adót fizetsz azoknak, akik a te pénzedből rakétákat vesznek” – üzente korábban nyílt levélben az exének Nagyezsda.

Timoscsuk korábban azzal is magára haragította a honfitársait, hogy a háború szó helyett a „különleges katonai művelet” kifejezést használta.

„A tény, hogy nem beszéltem róla, nem jelenti azt, hogy támogatom, sem az ellenkezőjét. Mindenkinek megvan a maga véleménye. Az enyém az, hogy ez az egész nem ilyen egyszerű, így próbálok nem beszélni róla” – fogalmazott.

Folytatódó szentpétervári szerepvállalásának egyébként következményei is lettek a hazájában: az Ukrán Labdarúgó-szövetség etikai és fair play bizottsága 2022-ben gyakorlatilag Timoscsuk teljes „életművét” megsemmisítette, az összes válogatottságát törölték a nyilvántartásból, megfosztották az Ukrajnában szerzett címeitől, illetve visszavonták a pro licences edzői bizonyítványát is.

Elolvasom a cikket