Emlékeztetett arra, hogy a savanyú káposzta készítésének folyamata egyszerű, de időt igényel. A fő hozzávalók a friss káposzta, cukor és só, néha sárgarépát, kapormagot, áfonyát vagy babérlevelet adnak hozzá. Minden összetevőt szorosan üvegekbe vagy hordókba csomagolnak, és sötét helyen hagyják, hogy az erjedési folyamat megkezdődjön.
„A káposzta erjedése a baktériumoknak köszönhető, amelyek a káposztából származó cukrokat tejsavvá alakítják, ami a kész ételnek jellegzetes savanyú ízt ad. Ami az előnyöket illeti, a savanyú káposzta magas C-vitamin-tartalmú, ami erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a fertőzéseket és fenntartja az egészséges bőrt. Az erjedés során képződő tejsavbaktériumok egészségesen tartják a bélflórát, javítják az emésztést és segítenek a székrekedés megelőzésében. A savanyú káposzta rostokban is gazdag, ami szintén hozzájárul a megfelelő bélműködéshez” – magyarázta az orvos.
Minden jótékony tulajdonsága ellenére a savanyú káposztát csak mértékkel érdemes fogyasztani. Az optimális mennyiség felnőttek számára körülbelül 100-200 g naponta – pontosította Kashukh.
„A savanyú káposzta sok rostot és probiotikumot tartalmaz, ezek feleslege az étrendben puffadáshoz és gyomorpanaszokhoz vezethet. Ráadásul az ilyen káposzta általában elég sok sót tartalmaz, ami negatívan befolyásolja a vérnyomást és hozzájárul az ödémához” – figyelmeztetett a gasztroenterológus.
Szerinte egyeseknek korlátozniuk kell a savanyú káposzta használatát, vagy teljesen ki kell zárniuk az étrendből.
„Az erjedés során képződő savak irritálják a gyomornyálkahártyát, ezért a savanyú káposzta nem ajánlott gyomorhurut, fekély és reflux esetén. A magas sótartalom miatt az ilyen káposzta túlterhelheti a veséket, ezért vesebetegségben és artériás magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott” – mondta a szakértő.
Megjegyezte, hogy a savanyú káposzta olyan termék, amely hosszú ideig tárolható a benne lévő tejsav és só miatt, amelyek természetes tartósítószerként hatnak. Megromolhat azonban, ha a tárolási feltételeket megsértették, vagy túl sokáig állt.
„Az erjedés során képződő savak irritálják a gyomornyálkahártyát, ezért a savanyú káposzta nem ajánlott gyomorhurut, fekély és reflux esetén. A magas sótartalom miatt az ilyen káposzta túlterhelheti a veséket, ezért vesebetegségben és artériás magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott” – mondta a szakértő.