Nem csak Pogányinduló meg Azahriah van, mást is lehet választani

A két feldolgozás a tavalyi Petőfi-pályázatra született. Szeptember végén című Petőfi-versből született dalt már tavaly megismerhette a közönség, milyen volt a fogadtatása?

Úgy gondoltam, át kell adnom a vers élményét a fiataloknak is a feldolgozáson keresztül. Igyekeztem minél egyszerűbb és közvetlenebb formában előadni. Petőfi versei nagyon dallamosak, nagyon jól lehet rájuk zenét írni. Nem is gondoltam, hogy a fiatal generáció ennyire fogja kedvelni a dalt. A Reszket a bokrot is nagyon sokan hallgatják.

Készül a Reszket a bokor klipje

Készül a Reszket a bokor klipje

Fotó: evaszerencsi

Van-e valamilyen visszajelzés arról, hogy a fiatalok, akik meghallgatták a Petőfi-feldolgozásokat, esetleg el is olvasták a verseket?

Rengetegen jeleztek vissza, főleg a tavalyi évben, hogy a Szeptember végén nagyon sok iskolában lejátszották a dalt. Nagyon sok iskolába meg is hívtak rendhagyó irodalomórára, hogy beszélgessek a diákokkal a versekről, de én nem éreztem azt, hogy 21 évesen ennek itt van az ideje, és két versfeldolgozás miatt elmenjek, majd ha több lesz, inkább akkor. Nagyon sok tanár is visszajelzett.

Nemrég koncerteztünk Debrecenben a Víztoronynál. Lement az egyórás koncert, és utána a Szeptember végént üvöltötték be. Visszamentem, és egy szál gitárral még egyszer elénekeltem. Kérik az emberek, és szeretik.

Petőfinek a karakterében van is valami rocksztáros, és szinte kínálkoznak a versei, hogy valaki kiálljon velük, előadja őket.

De egyúttal olyan értéket is képvisel a költészete, amit tovább kell vinni, és a fiatalabbakhoz is el kell juttatni. Nem csak Pogányinduló van, meg Azahriah, hanem mást is lehet választani.

Sokkoló jó értelemben persze , ahogy a Reszket a bokor című vers feldolgozásában ön több korszak popzenéjét összeereszti Petőfivel. A Szeptember végén című vers feldolgozásában pedig az tetszik, hogy bár súlyos dolgok vannak a versben, a költő megjövendöli a halálát, de popzenében előadva ez is más, mintha gyógyulna az a fájdalom…

Ez nem tudatos bennem. A fájdalmat fel tudom úgy dolgozni, hogy erőt adjon nekem, és még jobban csináljam. Megszenvedem, ha olyan dolgok történnek velem, tönkremegyek, a föld aljáig lejutok, de aztán átfordítom, és ezt szeretem visszaadni.

Objektum doboz

Hogyan kezdték érdekelni a versek?

Iskoláskoromban nem fogott meg még annyira a vers. De 21 évesen újra elolvastam, és akkor már jobban átéreztem, jobban értettem.

Megvan már, hogy melyik lesz a következő vers, amit elénekel?

Nem ez a fő projektem, hanem ez mindig egy kulturális kitérő számomra, de lehet, hogy minden évben lesz egy versfeldolgozásom. Van egy Cseh Tamás-dal, nem vers, a Csönded vagyok, amelyre készítettem egy feldolgozást, és Beregszászon egy szál gitárral már előadtam.

Az X Faktorban saját dalokat énekelt 19 évesen. Hogyan és mikor kezdődött az ön kapcsolata a zenéléssel?

Csellóztam, kicsit zongorázni is tanultam, majd a zenélés abbamaradt, és gimiben tért vissza. Addig kerestem az utamat, nem tudtam, hogy zenélni szeretnék, vagy valami mással szeretnék foglalkozni.

A gimi első két évében jogász szerettem volna lenni, és akkor a történelem érdekelt. Utána dőlt el, hogy a zenélést választom. Visszahúzódó voltam, nem nagyon szerettem, nagyon csöndes voltam.

Amikor elkezdtem zenélni, elkezdtem valami közölni. Én így tudtam beszélgetni másokkal, így tudtam kibontakozni. Végül célom lett, hogy történeteket meséljek az embereknek, amiből esetleg tanulhatnak, vagy megismerjenek valamit az én gondolataimból, vagy együtt sírjunk-nevessük. Ez lett az én mentsváram. Sokszor érzem azt, hogy így szeretek élni.

Mi döntötte el, hogy a zenélést választja?

A nagypapám nekem adta a gitárját, azzal, hogy majd megcsináltatom, ha lesz rá pénzem. Ő volt a családból az első, aki odaállt a zenei terveim mellé. De egyébként édesapám is zenélt a testvéreivel.

Döbbenettel figyeltem azt a videót, amelyben ByAlex kifejtette önnek, hogy ne hangsúlyozza az okosságát és az olvasottságát. De hát ezt a műfajt okos, művelt beat-pop-rockzenészek alapították meg, és ők juttatták a csúcsra! Ki merné azt mondani, hogy John Lennon nem volt okos, vagy Mick Jagger és Robert Plant nem műveltek?!

Azt szerette volna ByAlex, hogy egyszerűbb és egyértelműbb szövegeket írjak. De ezzel nem értettem egyet, és mások sem. Én mindig azt mondom, bátran kell kísérletezni. A Tik-Tokon minikoncerteket szoktam tartani a fiatalabbaknak, és mindig elmondom, hogy zenéljetek bátran, akár csak magatoknak is.

Mi lett a Kőbányai Zeneiskolai tanulmányaival?

Amikor elkezdődött az X Faktor, el kellett döntenem, hogy tanulok vagy karriert építek.

És hogyan folytatódott a történet az X Faktor után?

Kiestem az X Faktorból 2022-ben, és eljöttem a Gold Recordstól, majd csatlakoztam az RNR Grouphoz. Ez egy vadonatúj kiadó lett, Ridzi Gábor a vezetője. Színészekkel foglalkoztak eddig, és ő mondta nekem, hogy csak bátran Ádám, csináld, amit szeretnél. Ami belőled jön, azt öntsd dalokba, és én próbálok segíteni, hogy minél több emberhez eljusson. Azóta – egy éve – így működünk. Sass Péter pedig menedzserként támogatja a zenei karrieremet.

Pont ez lett volna következő kérdés, hogy miközben ön a saját útját járja, dalokat ír, fellép, hányan akarták már megmondani önnek, mit énekeljen, hogyan zenéljen?

Nagyon sokan szerettek volna átformálni. Az X faktor végén el is mondtam, hogy nem szeretnék hasonlóban fellépni többet. Ez nem az én műfajom.

Akik át akarták formálni, kínáltak valamilyen lehetőséget?

Igen, olyan vonalon, ami két-három évig talán megy, de a zeneiparban bármikor megváltozhat a divat. Most is van, amit már unnak az emberek, és valami újat várnak, vannak olyan hiátusok, amelyekbe be lehet nyomulni friss zenékkel.

Mire gondol?

– Arra, hogy már jó ideje ugyanazt kapják.

Az egyforma tehetségkutatók és az egyforma fesztiválok meg a fesztiválzenekarok? Lassan már csak az évszámot kell cserélni a plakátokon.

Fontos lenne, hogy nyissunk. A magyar zeneipar és a külföldi zeneipar között az a különbség, hogy külföldön nem csak azt hallgatják, amit eléjük raknak, hanem mást is, keresnek, kutatnak, és egészen új kapcsolódások alakulnak ki. Nálunk nagyon visszafogott és berögződött a mostani felhozatal. Van a trap, a rapkombó, minimális rockzene. A pop teljesen kihalt.

Beretka Ádám feldolgozásaiban Petőfi-versek találkoznak igényes popzenével

Beretka Ádám feldolgozásaiban Petőfi-versek találkoznak igényes popzenével

Fotó: evaszerencsi

De van rá igény, hiszen az ön videóinak a nézettsége elképesztő.

Igen, a Fekete Rózsa című dalt például egymillióan hallgatták meg.

Akkor tényleg ideje, hogy elkészüljön az első album.

Készül. Limitált példányszámban CD-n is elérhető lesz.

Együttesével decemberben ünneplik az első születésnapot, de addig is zajlanak a koncertek.

A zenésztársaim Zeneakadémiára járnak, vagy ott végeztek, sokat tanulok tőlük, és úgy mostanában úgy érzem, kezd beérni a közel egy éves közös munka.

November 9-én lépünk fel legközelebb Budapetsen az A38-as hajón a Carson Comával együtt, és reméljük, hogy a jövő évben még sűrűbben fogunk koncertezni,mint ebben az évben.

Elolvasom a cikket