Így játszották Putyin kezére az ukránok a német Leopardot

MH/MTI
2024. október 6. vasárnap. 7:48

Az orosz–ukrán háború újabb fordulatot vett, amikor az Uralvagonzavod, Oroszország legnagyobb tankgyártója bejelentette, hogy sikerült megkaparintaniuk egy szinte teljesen ép német gyártmányú Leopard 2 harckocsit. A tank, amely eredetileg az ukrán hadsereg támogatására érkezett, most az orosz mérnökök kezei között van – írta meg Bulgarianmilitary.com.

Az Uralvagonzavod szeptember 30-án közzétett egy videót, amelyen látható, ahogy a zsákmányolt tankot éjszaka, teherautóval szállítják a vállalat területére. A felvételeken egy meglepően jó állapotban lévő harcjármű látható, amely valószínűleg harc nélkül került orosz kézre.

„A Leopard most emelőkön pihen, és szakembereink már elkezdték szétszedni, hogy minden részletét alaposan megvizsgálhassák” – nyilatkozta büszkén az Uralvagonzavod szóvivője. Az orosz mérnökök célja, hogy minden apró részletet elemezzenek, a páncélzattól kezdve a tűzvezető rendszerig.

Ez a fejlemény komoly aggodalomra adhat okot a NATO-országokban. A Leopard 2 ugyanis az egyik legmodernebb harckocsi a világon, és most az oroszok első kézből tanulmányozhatják a nyugati haditechnika csúcsát. Az elemzők szerint ez akár jelentős előnyhöz is juttathatja az orosz hadsereget a jövőbeni fejlesztések terén.

Érdekes módon ez nem az első eset, hogy modern nyugati haditechnika kerül orosz kézre. A háború során eddig körülbelül 15 Leopard 2 tankot zsákmányoltak az oroszok, míg az ukránok tízet szereztek vissza ellentámadásaik során.

Az Uralvagonzavod mérnökei most lázasan dolgoznak, hogy minden titkot megfejthessenek. Különös figyelmet fordítanak a páncélzatra, a fegyverzetre és az elektronikai rendszerekre. A cél nem más, mint hogy az itt szerzett tudást felhasználva fejlesszék saját harckocsijaik képességeit.

Bár a nyugati országok igyekeznek titokban tartani legfejlettebb technológiáikat, úgy tűnik, a harctéren minden lehetséges. Ez a fordulat pedig akár új fejezetet is nyithat a modern haditechnika történetében, ahol az ellenfelek egymás legfejlettebb eszközeit tanulmányozva próbálnak előnyhöz jutni.

Elolvasom a cikket