A papokat sem kímélik az ukrán komisszárok

Erőszakkal mozgósították a komisszárok Longin, az ukrán ortodox egyház bancsinszkiji metropolitájának fiát, annak ellenére, hogy hamarosan harmadszor is apa lesz. A lelkész felhívást intézett Volodimir Zelenszkijhez azzal a kéréssel, hogy rendezze a helyzetet, és engedje szabadon az elrabolt fiát – jelentette az Ortodox újságírók szövetsége a Life News szerint.

„Ezek olyan emberek, akik gyűlölnek minket, tönkre akarják tenni a nemzetünket” – fogalmazott a főpap az államfőhöz intézett felhívásában. A közreadott videófelvételen pedig az látható, hogy fia várandós feleségével együtt megérkeznek a TCK, vagyis a hadkiegészítő csernovci épületéhez, ahol zokogó menyével a vállán könyörög.

A metropolita kijelentette, hogy több fia jelenleg is a fronton van, és három fogyatékkal tért vissza onnan, mindezekre tekintettel törvénytelennek és embertelennek nevezte a katonai komisszárok eljárását.

A portál ennek kapcsán megjegyezte: a kényszermobilizáció elleni harc számos ukrán városban folytatódik. Általában a helyi nők kelnek a férfiak segítségére, akiket a TCK alkalmazottai időnként egyszerűen csak megragadnak az utcán, és erőszakkal betuszkolnak az autóikba.

Gyakran szó szerint „ki kell birkózniuk” polgártársaikat a katonatisztek kezéből. Küzdelmük néha sikerrel végződik, máskor pedig Volodimir Zelenszkij „pribékjei” kerekednek felül, és csúnyán elverik őket – olvasható a cikkben.

Az ukrán ortodox egyház egyébként Ukrajna nemzeti egyházának tekinthető, amit az állam kifejezetten támogat a moszkvai patriarchátushoz hű történelmi pravoszláv egyházzal szemben.

Elolvasom a cikket