Mexikó után az EU-ban is megjelent a drogháború

A rajnai metropolisz körüli rendkívül brutális drogháború kulcsfigurájának hetekig tartó keresése négy nappal ezelőtt ért véget. A francia rendőrség a 22 éves Sermet A.-t a párizsi Charles De Gaulle repülőtéren tartóztatta le. Az iraki származású férfi június végén tűnt el. Éppen akkor, amikor az első robbanószerkezetek felrobbantak a feltételezett kábítószer-kereskedők házai és üzletei előtt.

Június vége óta a kölni Keupstraßén, a Buchheim negyedben, Engelskirchenben, Duisburgban és Düsseldorfban történt bombamerényletek kerültek a címlapokra. Ezeket az úgynevezett holland „Mocro-maffia” (szlengben a marokkóiakra utaló kifejezés) hajtotta végre. A házi készítésű szerkezetek felépítésüket tekintve hasonlítottak a hollandiai droghálózatok által a riválisok megfélemlítésére vagy pénzbehajtásra használt modellekre.

Solingenben egy 17 éves merénylő véletlenül felrobbantotta magát. Július 5-én Bochumban elraboltak egy férfit és egy nőt, akiket egy Köln-Rodenkirchen-i villában kínoztak meg. Másnap egy különleges rendőri munkacsoport kiszabadította a foglyokat és letartóztatta az őrzőiket. A Mocro-maffia három tagja viszont Hollandiába menekült. Nyomuk Amszterdam közelében veszett el. Azóta ők is szerepelnek a körözési listán.

A FOCUS a nyomozóktól megtudta, Sermet A. áll a bandaháború középpontjában. Egy kölni banda vezetőjének tartják, amely jó kapcsolatokat ápol egy holland droghálózattal. A kurd gyökerekkel rendelkező iraki származású férfi egy étteremtulajdonos fia, aki állítólag 700 kilogramm kannabiszt rendelt. A másfél millió euró értékű füvet eredetileg egy Köln melletti Hürthben lévő raktárban tárolta.

De valószínűleg rosszul választotta meg az őreit. Embereit eddig ismeretlen rablók támadták meg. Az elkövetők nyilván nem számítottak ekkora rakományra, mivel a furgonjuk túl kicsi volt. Végül csak 350 kilogrammnyi kábítószert vittek el. Ez is elég volt azonban ahhoz, hogy Sermet A.-nak problémája támadjon a fizetéssel.

Ezzel egy időben megkezdődött a kábítószer-tolvajok felkutatása. A jelek szerint bennfentesek voltak. Június 25-én három hollandiai gengszter jelent meg Kölnben. A Mocro-maffia küldöttei megkötözték és megverték Seremet A. őreit, hogy szóra bírják őket. Nem jutottak azonban messzire.
A rendőrségre este negyed kilenc körül érkezett egy segélyhívás a kölni drogbanda egyik futárvezetőjétől, akit előzőleg a hollandok megpróbáltak csapdába csalni.

A helyszínen a rendőrök végül kiszabadították az öt foglyot, és hamarosan elfogták a Mocro verőlegényeit. Emiatt Sermet A. még kellemetlenebb helyzetbe került, hiszen a rendőrség tudomást szerzett a raktáráról, és a gyanú szerint ő hívta Kölnbe a hollandokat is, mert egyedül nem bírt az embereivel.

Eddig 13 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Egy bonni rendőr is érintett az ügyben. A próbaidős tiszt a gyanú szerint a feltételezett drogfőnök, Sermet A. bandájából származó két gyanúsított adataihoz fért hozzá illegálisan a rendőrségi számítógépen.

Elolvasom a cikket