Szorosabb együttműködésre készül Kína Észak-Koreával

Ezek szerint nem igazán hatnak azok a nyugati fenyegetések, amelyekkel arra akarják rábírni Kínát, hogy lazítson az Oroszországhoz és Észak-Koreához fűződő kapcsolatain.

Az AFP szerint a kínai elnök hangsúlyozta, hogy a két ország szorosan együttműködik „a regionális béke és stabilitás”, valamint a „nemzetközi tisztesség és igazságosság” érdekében. A KCNA hivatalos hírügynökség szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető biztosította, hogy országa „folyamatosan arra törekszik, hogy megszilárdítsa és továbbfejlessze a baráti és együttműködési kapcsolatokat Kínával”.

Észak-Koreával szemben átfogó nemzetközi szankciók vannak érvényben nukleáris fegyverprogramja miatt. Kína a legfontosabb támogatója. Szakértők szerint Észak-Korea nagymértékben függ a kínai bankoktól és vállalatoktól a nemzetközi szankciók kijátszása és a gyengélkedő és katonai célú gazdaságának stabilizálása érdekében.

Az elmúlt hónapokban azonban Észak-Korea az AFP megfogalmazása szerint „egyre inkább másik fontos szövetségese, Oroszország felé fordult.” Kim nyilvánosan kifejezte, hogy támogatja az ukrajnai orosz agressziós háborút. Az USA és Dél-Korea azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyverekkel és rakétákkal látja el Oroszországot az ukrajnai háborúhoz. Kijev azt is bizonygatja, hogy az Oroszország által használt észak-koreai lőszereket találtak ukrajnai támadási helyszíneken. Phenjan visszautasítja a vádakat.

Elolvasom a cikket