Izrael a nemzetközi figyelmeztetések ellenére Irán megtámadására készül

MH
2024. október 6. vasárnap. 16:23

Joe Biden amerikai elnök az olaj- és nukleáris létesítmények elleni támadásoktól óvta Izraelt. Donald Trump republikánus elnökjelölt viszont arra biztatta Netanjáhút, hogy támadja meg az iráni nukleáris létesítményeket.

Irán már kétszer is rakéták százait lőtte ki izraeli területremondta a miniszterelnök a fent már idézett músorban. – A világ egyetlen országa sem fogadna el egy ilyen támadást – hangsúlyozta a Teherán által titkos diplomáciai csatornákon előre bejelentett, az izraeli merényletekre válaszul elrendelt rakétatámadásra utalva.

Néhány órával korábban egy névtelenségét megőrizni kívánó izraeli katonai képviselő bejelentette, hogy a hadsereg már készül az akcióra, de a megtorlás megtorlásáról nem közölt részleteket.

Eközben iráni médiajelentések szerint a teheráni vezetés tényként kezeli, hogy Izrael csapást fog mérni az országra, és már a megtorlás előkészítésén dolgozik.

Kedd este Irán hat hónapon belül másodszor támadta közvetlenül Izraelt. Az izraeli hadsereg szerint a mintegy 200 iráni rakéta nagy részét elfogták. Teherán közölte, hogy az akció válaszlépés volt a dél-libanoni izraeli katonai offenzívára és a Hezbollah vezetőjének, Haszan Naszrallahnak a megölésére.

Ami az izraeli válaszlépést illeti, Trump volt amerikai elnök – Biden amerikai elnökkel ellentétben – az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli támadás mellett foglalt állást.

Biden korábban azt mondta, hogy Washington „tárgyalásokat folytat” szoros szövetségesével, Izraellel az iráni olajlétesítmények elleni támadásról. Az olaj ára ezt követően meredeken emelkedett. Biden akkor azt tanácsolta az izraeli kormánynak, hogy ne támadja meg az iráni olajlétesítményeket, és felszólította, hogy „gondolkodjon más alternatívákon”. Korábban pedig elutasította az iráni nukleáris létesítmények elleni támadást is.

Közben Mohszen Paknedzsád iráni olajminiszter vasárnap demonstratív látogatást tett egy Harg szigetén lévő olajlétesítményben. – Nem félünk attól, hogy ellenségeink válságot szítanak – hangsúlyozta. A Perzsa-öbölben fekvő szigeten található Irán legnagyobb olajexport-terminálja.

Elolvasom a cikket