A vesztesek mottója: „A hatalom megtartása, bármi áron”

Annak érdekében, hogy ne Herbert Kickl, az FPÖ vezetője legyen Ausztria következő kancellárja, lázas alkudozások folynak a háttérben. A vesztesek mottója: „A hatalom megtartása, bármi áron” – olvasható a Krone Zeitung beszámolójában.

A lap tudósítója részt vett a Szabadságpárt hétvégi rendezvényén, s ennek apropóján számolt be arról, hogy az FPÖ ellenében, amely egy héttel ezelőtt megnyerte a választásokat, egy fekete-piros „koalíciót barkácsolnak rózsaszínű támasztókerettel”.

De „meghiúsítjuk ezt a tervet” – ígérte Kickl. – Szándékomban áll őszintén tárgyalni. Csapdák felállítása, háttéralkuk és piszkos trükkök nélkül. A kezünk kinyújtva van – fogalmazott.

A Hofburgban tartott audienciáján Alexander Van der Bellen szövetségi elnöknek világosan megmondta: „Szövetségi kancellár akarok lenni. Egy kék szavazat nem érhet kevesebbet, mint egy másik szavazat. És csak egy választási győztes van és nem négy.”

A szövetségi elnöknek azt is világossá tette, hogy „szemtelenség, amikor azok, akik a szakadékba vezették az országot, most meg akarják javítani”. Ezzel a kormányzó Néppártra és a zöldekre utalt. Szerinte a vesztesek koalíciója ezért „arculcsapás” lenne az FPÖ szavazói számára.

A labda most a szövetségi elnöknél pattog – zárult a lap tudósítása.

Elolvasom a cikket