Fico szerint Ukrajna nem lesz NATO-tag

A szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy országa nem fogja megengedni Ukrajna NATO-csatlakozását, amíg ő van hatalmon.

Fico, aki régóta bírálja az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai és pénzügyi támogatásokat, ragaszkodik ahhoz, hogy a konfliktust diplomáciai úton kell megoldani. Többször figyelmeztetett a Moszkvával való további eszkalációra.

Az új országok csatlakozását a NATO mind a 32 tagjának jóvá kell hagynia, a nemzeti parlamentek az új jelöltek mellett vagy ellen szavaznak.

Kijev hivatalosan 2022 szeptemberében kérte a NATO-csatlakozást, az Oroszországgal fennálló konfliktusra hivatkozva. Bár számos nyugati állam nyilvánosan támogatja Ukrajna törekvéseit, nem voltak hajlandóak konkrét ütemtervet vagy menetrendet adni a csatlakozásra. Volodimir Zelenszkij ukrán vezető júliusban elismerte, hogy „addig nem leszünk a NATO-ban, amíg Ukrajnában nem ér véget a háború”.

Oroszország biztonsági fenyegetésnek tekinti a NATO keleti terjeszkedését, és Ukrajna és a szövetség közötti együttműködést nevezte meg a konfliktus egyik fő okaként.

Vlagyimir Putyin elnök a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a nyugatról szállított, nagyobb hatótávolságú fegyverek bevetése Oroszország mélyén végrehajtott csapásokhoz a NATO-t „közvetlenül bevonná” a konfliktusba.

Elolvasom a cikket