Száz évig egészségesen kellene élni

„Ha 65 éves kora után is betartja ezt az étrendet, száz évig fog élni” – olvasható a Doctorpiter.ru egyik cikkének címében.

Ahogy öregszünk, testünk egyre sérülékenyebbé válik. Ha fiatalkorban néhány napig rosszul aludtunk és bármit megehetünk komolyabb következmények nélkül, akkor felnőttkorban a szervezet gyakran nem bocsátja meg az ilyen hanyag hozzáállást önmagához.

A jó hír azonban az, hogy a megfelelő menü fogyasztása segíthet abban, hogy bármely életkorban jól érezd magad, és maximalizáld az élettartamodat.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg egy tanulmány arról, hogy milyen legyen a 65 év feletti emberek étrendje a századik születésnapjuk alkalmából.

A tanulmány lényege

A tanulmány szerzői 88 000, 30–85 év közötti kanadai és amerikai ember táplálkozási adatait használták fel. Az alanyok között a vizsgálat során 12 500 haláleset történt. A résztvevőket 2002 és 2007 között toborozták, és 2015-ben követték nyomon őket.

Az összes alany 5 csoportba volt osztva:

– Vegetáriánusok;

– félig vegetáriánusok;

– pescovegetáriánusok (vegetáriánusok, akik halat esznek);

– laktovegetáriánusok (tejtermékeket és tojást fogyasztó vegetáriánusok).

Amit a tudósok megállapítottak

A húsról való lemondásnak találtak bizonyos előnyöket. Az elemzés kimutatta: a vegetáriánusoknál 12%-kal alacsonyabb volt a rák kialakulásának kockázata, mint a húsevőknél.

Ugyanakkor kiderült, hogy a pescovegetáriánusoknál 18%-kal alacsonyabb volt a halálozás általános kockázata. És az az ötlet is sikeresnek bizonyult, hogy a növényi táplálék mellé tejtermékeket és tojást is adjanak: az ilyen étrend, mint a tudósok megállapították, további 15%-kal csökkenti a halálozás kockázatát.

A vegánoknál azonban, akik minden állati eredetű terméket elutasítottak, a halálozási kockázat mindössze 3 százalékkal csökkent. Sőt, a 80 év feletti emberek számára a hús teljes elutasítása akár veszélyes is lehet.

Ahogy Gary Fraser professzor rámutat, a vegetáriánusoknál ebben a korban megnő a neurológiai betegségek kockázata. Fennáll a lehetősége, hogy ez az agyat egészségesen ellátó zsírsavak hiányának tudható be.

Ideális étrend

A tanulmány eredményei bizonyítják: az idősek számára optimális étrend – a mediterrán diéta – írja a Daily Mail.

Íme néhány alapvető szabály egy ilyen étrendhez.

Vigyen halat az étrendjébe.. Nem kell drága lazacra költeni, helyettesítheti például a megfizethetőbb makrélával.

A friss gyümölcsök, zöldségek, diófélék, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék képezzék a napi étrend alapját.

Ne mondjon le a tejtermékekről. Jobb, ha hozzáadott cukor és színezékek nélküli lehetőségeket választ.

Ne felejtsen el elegendő tiszta vizet inni.

Ha lehet, ne adjon cukrot a teához és a kávéhoz.

Elolvasom a cikket