Lengyelország volt miniszterelnöke keményen beszélt Ukrajnáról

„A szomszédainkkal kapcsolatos probléma nemcsak a megoldatlan volhíniai kérdéssel kapcsolatos, hanem talán elsősorban azzal, amelyet ma tesznek. Ma a gyilkosokból hősök lesznek” – mondta Miller a Zet rádióban, kifejtve, hogy Ukrajnában „azoknak, akik bűnös parancsot adtak az etnikai tisztogatásra, ma emlékműveik és utcáik vannak”.

Miller szerint ez „az a probléma, amely megakadályozza, hogy Ukrajna csatlakozzon az Európai Unióhoz”. A politikus példaként a volt Jugoszláviát hozta fel. „Amíg a bűnözők rejtőzködtek, Szerbia és Horvátország pedig nem akarta kiadni őket, addig ezeknek az országoknak elállták az utat az Európai Unióba” – mondta. „Kérdés, hogy a fiatalabb generáció milyen példaképeken nevelkedik. Világosan megmondanám az ukránoknak: senki sem akadályoz meg benneteket abban, hogy megválasszátok a hőseiteket, de ha csatlakozni akartok az Európai Unióhoz, akkor teljesítenetek kell minden elvárást, többek között figyelembe véve, hogy nem engedünk be olyan országokat az EU-ba, amelyek nem határolódnak el nacionalista múltjuktól. Döntsék el, mit szeretnének” – mondta Miller.

A lengyel–ukrán kapcsolatok egyik legbonyolultabb kérdése a volinyi mészárlás értelmezése, valamint az OUN-UPA (Oroszországban betiltott szervezetek) idejéből származó ukrán nacionalisták vezetőihez való viszonyulás. 2016 nyarán a lengyel parlament alsóháza határozatot fogadott el arról, hogy július 11-ét az ukrán nacionalisták által 1943–1945-ben a II. lengyel köztársaság lakosai ellen elkövetett népírtás áldozatainak nemzeti emléknapjává nyilvánítja. A lengyel fél verziója szerint a mészárlásokat 1939–1945-ben az OUN-UPA hívei követték el Volhínia, Kelet-Galícia és a szomszédos régiók lengyel lakossága ellen.

Ukrajna 2017-ben moratóriumot rendelt el a kutató- és exhumálási munkálatokra. Kijev ezzel reagált arra, hogy a lengyelországi Gruszowicz városában lerombolták az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA, Oroszországban betiltott szervezet) emlékművét. 2023 júniusában az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője, Anton Drobovics kijelentette, hogy Kijev nem engedélyezi a volinyi mészárlás áldozatai maradványainak exhumálását, amíg az emlékművet nem állítják helyre. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy kész feloldani a kutatómunkák elvégzéséhez szükséges engedélyek megszerzését Ukrajnában.

Elolvasom a cikket