Ezért ne igyunk alkoholt zsemlével

„A gyengeséget, a fáradtságot és az apátiát a vér glükózhiánya okozza, az idegesség magnéziumhiánnyal járhat. Csökkennek az agy kognitív funkciói” – mondta Jevgenyij Kulgavcsuk pszichoterapeuta.

Kulgavcsuk szerint a liszt és az édesipari termékek hasonló hatással vannak a pszichére. Arra figyelmeztetett, hogy a könnyen emészthető szénhidrátok hangulati ingadozásokat váltanak ki, a kenyértől illetve pékárutól ugyanis könnyen elhízhatunk, az pedig az önbecsülés csökkenéséhez vezethet.

„A cukor jelentősen növeli a depresszió kockázatát is, mivel felborítja az inzulin és a glükóz egyensúlyát, és kimeríti a B-vitaminraktárat, amelyek elengedhetetlenek az egészséges idegrendszerhez” – tette hozzá.

A pszichoterapeuta szerint a kávé és az energiaitalok károsak a mentális egészségre is, fogyasztásukkal ugyanis az idegrendszer szó szerint „elhasználódik”.

„Hosszú távú koffeinfogyasztás esetén a szervezet alkalmazkodik annak hatásaihoz, és több adenozinreceptort kezd termelni. Aztán annak érdekében, hogy ugyanazt a hatást elérjük, növelni kell a kávé adagját” – jegyezte meg.

Kulgavcsuk a zsíros vörös húsokat, a feldolgozott húsokat és a gyorsételeket is mentális problémákat kiváltó ételeknek nevezte. Szerinte ezeknek az ételeknek az emésztése rengeteg energiát vesz el az embertől, amely miatt kimerültnek érzi magát.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azzal nincs semmi baj, ha időnként eszünk gyorséttermi ételeket, de az ilyen termékek rendszeres fogyasztása édességekkel együtt, akár negyven százalékkal növelheti a depresszió kialakulásának valószínűségét.

Elolvasom a cikket