Litvánia drónokkal akar fellépni a Fehéroroszország felől érkező csempészléggömbök ellen

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 17:36

A tárcavezető szerint a pilóta nélküli repülőeszközökkel derítenék fel, illetve szükség esetén kényszerítenék földre a léggömböket.

Egy hétvégén tartott gyakorlat bebizonyította, hogy egy FPV-drón segítségével ez megvalósítható feladat.

A múlt héten a balti állam területén található katonai támaszpontokon két nap során meteorológiai léggömbök értek földet, amelyekhez egy műanyag fóliába csomagolt, csempészcigarettákkal teli kisebb doboz volt erősítve. A léggömb Fehéroroszország felől érkezett. Hasonló incidens történt szeptember végén a vilniusi repülőtéren is, amely nyilvános vitát váltott ki Litvániában.

Katonai szempontból a léggömbök ártalmatlannak számítanak, s bár a határőrség földre kényszeríthetné ezeket, a hatóság egyelőre nem rendelkezik sem az ehhez szükséges felszereléssel, sem pedig felhatalmazással. Emiatt jelenleg vita folyik a megfelelő törvénymódosításokról is. Egyes politikusok ráadásul úgy vélik, hogy a csempészléggömbök rávilágítanak a hézagokra az ország légvédelmében.

A meteorológiai léggömbök cigarettacsempészetre történő használata Fehéroroszország felől nem új jelenség, bár a szárazföldi határ szigorúbb ellenőrzése miatt jelentősen megugrott az ilyen esetek száma. Csak a múlt hónapban a litván határőrség közlése szerint mintegy 250 ilyen csempészléggömb hatolt be illegálisan Litvánia légterébe. Tavaly mindössze három hasonló esetet regisztráltak, az azt megelőző évben viszont egyet sem.

Elolvasom a cikket