Tizenkét év börtönt kér az ügyészség egy volt Stasi-alkalmazottra

MH/MTI
2024. október 7. hétfő. 20:48

Tizenkét év börtönbüntetést kér a német ügyészség egy volt Stasi-alkalmazottra az egykori NDK-határátkelőhelyen, a Friedrichstraße állomáson ötven évvel ezelőtt történt, halálos lövöldözés miatt. Az ügyészség véleménye szerint a nyolcvanéves lipcsei lakos minősített, szándékos emberölést követett el.

Az egykori főhadnagy 1974. március 29-én Kelet- és Nyugat-Berlin között fekvő, legforgalmasabb határátkelőhelyen lőtte hátba a 38 éves lengyel áldozatot. A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor az NDK Állambiztonsági Minisztériumának egyik operatív csoportjához tartozott, és a lengyel férfi „semlegesítésével” bízták meg.

A vádlott a tárgyalás során nem nyilatkozott. Védőügyvédje a tárgyalások megkezdésekor közölte, hogy védence tagadja a vádakat.

Az ügyben folytatott nyomozás évekig nem haladt előre. A berlini ügyészség elmondása szerint először csak 2016-ban sikerült döntő nyomot szerezni a Stasi archívumából a lövöldöző személyazonosságára vonatkozóan. Az üggyel kapcsolatban a hatóságok kezdetben pusztán emberölés bűncselekményét feltételezték. Ebben az esetben azonban a bűncselekmény már elévült volna.

Elolvasom a cikket