Veszélyes vegyszereket tartalmazhatnak ezek az élelmiszerek

A szakemberek egy kutatás során összefüggést találtak a mindennapi alapanyagok fogyasztása és az örök vegyi anyagok szervezetünkben való jelenléte között. A vizsgálatot háromezer várandós nőn végezték el, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé, a rizs, a tojás és a tengerből származó ételek fogyasztása veszélyes lehet, ahogyan az is, ha vörös húst eszünk. Ezek az élelmiszerek ugyanis per- és polifluoralkil (PFAS: Per- and polyfluoroalkyl substances) anyagokkal lehetnek fertőzöttek.

Mivel a PFAS-anyagok rendkívül nehezen bomlanak le, ezért örök vegyi anyagoknak is nevezik őket. Ennek ellenére széles körben alkalmazzák a fogyasztói árucikkek, például a vízálló ruha gyártásában, ugyanis hő-, víz- és foltállók. Ez a káros anyag világszerte a felszíni vizekbe és a talajvízbe kerül, amelynek következtében a talajok szennyezetté válnak, ezáltal pedig az élelmiszerek is.

Érdemes tudni, hogy a rizs és a kávé a szennyezett víz vagy talaj miatt, a halak és tenger gyümölcsei a vízminőség romlása következtében tartalmazhatnak PFAS-anyagokat. A tojásban található örök vegyi anyagokért pedig a csirke által elfogyasztott táplálék a felelős.

Emellett a csomagolás vagy a főzés során is kerülhet PFAS-anyag az élelmiszerbe. Ezért nem mindegy, hogy mibe csomagolják az adott alapanyagot, illetve hogy milyen anyagból készülnek a tapadásmentes serpenyők és az egyéb konyhai eszközök.

Fontos tudni azt is, hogy nemcsak az élelmiszerek, hanem a ruhák és a kozmetikumok is felelősek lehetnek azért, hogy örök vegyi anyagok kerülnek a szervezetünkbe. Ezeket a káros anyagokat ugyanis elnyeli a bőr, amelyek ezután áthatolnak az érfalon, és még az anyatejbe is belekerülhetnek. Éppen ezért ajánlott ellenőrizni a ruhák, valamint a krémek összetevőit is.

A Brit Kolumbiai Egyetem kutatói azonban most egy olyan katalizátort fejlesztettek ki, amely a vízben található örök vegyi anyagok akár kilencven százalékát képes semlegesíteni.

Elolvasom a cikket