Élelmiszerek, amelyek nem a fagyasztóba valók

Barátunk és segítőnk: a fagyasztó. Ha túl sok élelmiszert vásároltunk a szupermarketben, a legtöbbet könnyedén eltehetjük a fagyasztóba. De vajon tényleg minden élelmiszer alkalmas a fagyasztásra? – olvasható a blick.ch oldalán.

Burgonya

Az előfőzött chipsek kivételével (ahol a zöldségeket már feldolgozták) a nyers burgonyának nincs helye a fagyasztóban. Hogy miért? A fagyasztás a benne lévő keményítőt cukorrá alakítja. Ettől a barna gumó felolvasztás után nemcsak pépes és üveges lesz, hanem az íze is jelentősen változik.

Tojás

A tojást soha nem szabad héjával együtt lefagyasztani, mivel a folyadék a fagyasztás során kitágul, és a héj megrepedhet. Ha nyers tojásfehérjét vagy tojássárgáját szeretné lefagyasztani, a legjobb, ha megfelelő fagyasztózacskóba teszi őket. Az egész tojásokat verje fel villával vagy habverővel, majd fagyassza le tojásos keverékként. Fontos, hogy a tojásokat utána ne fogyassza nyersen. A főtt tojás fagyasztása más: A tojásfehérje kiolvasztáskor kemény lesz, és vizes íze lesz. A tojássárgája viszont gond nélkül lefagyasztható nyersen és főzve is.

Tejtermékek

Nem minden tejtermék egyforma. Míg a vajat könnyű lefagyasztani, a tejszín, a joghurt, a ricotta vagy a tej felolvasztáskor csomósodik. A tejszínt, amelyet már nem kell felhabosítani, valamint a tejet felolvasztás után más célokra is fel lehet használni, és helyettük levesek, szószok vagy desszertek ízesítésére lehet használni. Ennek legjobb módja, ha a tejtermékeket adagokban – például jégkockatartókban – fagyasztjuk le.

Vízben gazdag gyümölcsök és zöldségek

Legyen szó görögdinnyéről, uborkáról, paradicsomról, bogyós gyümölcsökről vagy salátalevelekről: a kertből származó, vízben gazdag élelmiszereket nem szabad lefagyasztani. A magas víztartalom biztosítja, hogy az élelmiszer felolvasztás után pépes lesz és üvegesnek tűnik. Ha azonban a gyümölcsöket és zöldségeket nem turmixok vagy desszertek készítésére szánjuk, akkor nyugodtan betehetjük őket a fagyasztófiókba, és egész évben élvezhetjük őket.

Bor

Egy nyitott üveg bor a hűtőben? A fagyasztó csak mérsékelten kielégítő megoldás ebben a helyzetben. A bor ugyanis a hidegben veszít az ízéből, ami egy finom bor esetében elengedhetetlen. A fagyasztás csökkentheti a bor savtartalmát, ami miatt a bor zavarossá válik. Ha azonban mártások készítéséhez szeretné felhasználni, a legjobb, ha adagokban jégkockaformákba tölti, és szükség szerint kiolvasztja.

Elolvasom a cikket