A csirke vagy a pulyka egészségesebb?

Emészthetőség

„A csirke több nedvességgel rendelkezik, mint a pulyka. Ez a mutató befolyásolja az emésztőrendszer élelmiszer-felszívódásának sebességét és az enzimaktivitást. Ez azt jelenti, hogy a csirke könnyebben szívódik fel, mint a pulykahús” – mondja Sayura Weerasinghe, a Peradeniya Egyetem (Srí Lanka) állattenyésztési szakértője.

Fehérjetartalom

Mindkét húsfajta jó fehérjeforrás, ha azonban összehasonlítjuk a két ételt, a pulykában található több fehérje.

Zsírtartalom és kalóriatartalom

Egy adott húsfajta tápértékétől és a darabolás típusától (a bőrben sok zsír található) és az elkészítési módtól függően változhat (a főtt vagy párolt hús kevésbé lesz zsíros, mint a sült hús).

Általában a pulyka kevesebb zsírt, így kevesebb kalóriát is tartalmaz. A zsírtartalom azonban az állat életkorától függ – minél fiatalabb, annál egészségesebb a hús.

A rost mennyisége

„A pulyka nyersrosttartalma magasabb, mint a csirkehúsé” – mondja Weerasinghe állattenyésztési szakértő. „Az élelmi rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, a magas vérnyomás és a vastagbélrák kockázatát.”

Omega-3 zsírsavak

Mind a csirke, mind a pulyka jelentős mennyiségű alfa-linolsavat (ALA) és eikozapentaénsav (EPA) tartalmaz. A csirke azonban több dokozahexaénsavat (DHA) tartalmaz.

A csirke és a pulyka jó forrása számos vitaminnak, különösen a pulykahús több B3- és B6-vitamint tartalmaz, a csirke pedig gazdag B5-vitaminban. Ezenkívül a csirke K-vitamint tartalmaz, amivel a pulyka nem rendelkezik. A csirkében majdnem háromszor több A- és E-vitamin van.

Ásványi anyagok

A csirke- és pulykahús ásványianyag-tartalmában hasonló. A csirke azonban több káliumot, vasat és cinket tartalmaz, míg a pulyka kalcium- és réztartalma is nagyobb.

Antibiotikumok

A gyártók nem hagyhatják el teljesen az antibiotikumok használatát – a gyógyszerek megvédik a madarakat a különféle betegségektől. Van azonban egy fontos feltétel: a madaraknak valamivel a vágás előtt abba kell hagyniuk a gyógyszeres etetést, hogy a gyógyszereknek ideje legyen elhagyni a szervezetet.

Elterjedt tévhit, hogy a csirkét antibiotikummal „töltik”, a pulykát viszont nem. Valójában mindkettőnek adnak gyógyszereket. Ezért húsvásárláskor mindenekelőtt megbízható gyártók termékeit kell választanunk.

Elolvasom a cikket