Ezt jelezheti a gyakori krákogás

„O nátha, nátha! Grippe! / Katarrhusz! Influensz! / Vagy bármi cifra névvel / S alakban megjelensz. / Ugyan mért nem pihensz?” – fakadt ki Arany János az Elégia című költeményében a légúti nyavalyákkal kapcsolatban. Valóban: az őszi vírusok berobbanásakor szinte nem telik el nap, hogy ne fújnánk az orrunkat, tüsszentenénk, köhécselnénk és krákognánk.

„Ráadásul az őszi–téli infekciós időszakban hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy ezek az enyhe tünetek elhúzódnak” – mutatott rá dr. Hidvégi Edit, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus-pulmonológus szakorvosa, aki arra figyelmeztet, hogy bármily meglepő, a tartósan fennálló légúti tüneteket nemcsak vírusfertőzések, hanem akár a refluxbetegség is kiválthatja.

Krákogás, köhécselés – miért alakulhat ki a refluxos betegeknél?

A refluxbetegségről szinte mindenkinek a klasszikus tünetek, vagyis a gyomorégés és a savas felböfögés jutnak eszébe. A gyomorégés a szegycsont mögött, a mellkas középvonalában jelentkező, roppant kellemetlen érzés, amely a nyak, a lapockák és a karok felé is kisugározhat. A másik típusos tünet pedig a savas felböfögés, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, sőt akár a garatot és a szájüreget is elérheti, ahonnan a légutakba is becsoroghat. Ezeket a tüneteket a betegek elsősorban az étkezéseket követően tapasztalják, de lehajláskor, fekvő helyzetben vagy a hasi nyomás fokozódásakor is jelentkezhetnek – így például a köhögés is kiválthat refluxot.

Ahogy arra Hidvégi doktornő is felhívta a figyelmet, a reflux e két típusos tüneten túl is igen változatos formában okozhat panaszokat, például:

  • nehezített vagy fájdalmas nyelést,
  • szívpanaszokat,
  • mellkasi és szájüregi panaszokat (pl. a fogak felmaródását),
  • elhúzódó középfülgyulladást,
  • visszatérő, rohamszerű, általában száraz köhögést (esetleg a végén kevés váladék megjelenhet),
  • köhécselést, krákogást, rekedtséget,
  • gombócérzést a torokban,
  • hátsó garatfali váladékcsorgást
  • vagy akár asztmás légzészavart is.

Elképzelhető tehát, hogy a beteg hetek, hónapok óta fennálló köhögésről, torokköszörülésről és rekedtségről számol be, miközben sem gyomorégést, sem savas felböfögést nem okoz nála a reflux. Ennek az a magyarázata, hogy ha nem erősen savas a nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom, akkor nem érezni a savas ízt.

A légúti tünetek kiváltásában egyébként kétféle módon játszik szerepet a reflux. Egyrészt a nyelőcsőbe visszaáramló, majd a garatba is feljutó gyomortartalom okoz irritációt; másrészt reflexes úton, a nyelőcső falának érző idegvégződéseit ingerelve okoz panaszokat a gyomorsav irritáló hatása – magyarázta a szakember.

Mi a teendőnk, ha légúti tüneteink tartósan velünk maradnak?

Ha rekedtséget, a torokban tapasztalható idegentest-érzést tapasztalunk, akkor azonnal kérjünk fül-orr-gégészeti kivizsgálást, mert tüneteink akár súlyosabb betegségeket is jelezhetnek! Mindenképpen indokolt a pulmonológiai kivizsgálás a hosszú ideje – legalább nyolc hete – fennálló köhögés egyéb lehetséges okainak (pl. allergia, légzőszervi megbetegedések, gyógyszerhasználat) kizárása érdekében.

Elolvasom a cikket