Mindszenty Józsefről szólt a a washingtoni konferencia

MH/ MTI
2024. október 8. kedd. 9:23
Frissítve: 2024. október 8. 9:24

Németh Zsolt az MTI-nek hangsúlyozta, hogy 1956-nak nagyon fontos szerepe volt a hidegháború befejeződésében és az egykori kommunista térség országai számára szabadságuk kivívásában.

Németh Zsolt kifejtette, hogy az egykori magyar antikommunista mozgalom, valamint a mai, progresszivizmussal szembehelyezkedő konzervatív mozgalom sem értelmezhető az egyházak szerepvállalása nélkül. „A kommunizmus nem múlt el, csak átalakul” – fogalmazott Németh Zsolt, utalva Mindszenty József ellenállására is a kommunista diktatúrával szemben.

A washingtoni magyar nagykövetségen tartott panelbeszélgetéssel és tablókiállítással Mindszenty József fél évszázaddal ezelőtti amerikai körútjára, valamint érseki beiktatásának 79. évfordulójára emlékeztek.

A szeminárium résztvevői hangsúlyozták, hogy Mindszenty József ellenállt mindkét totalitárius diktatúrának, a kommunizmus mellett a nácizmusnak is.

A hozzászólók között volt Elizabeth Spalding, a washingtoni Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítvány és Múzeum elnöke, valamint Ermias Szailé Szelasszié herceg, az utolsó etióp császár, Hailé Szelasszié unokája, az Etióp Koronatanács közösségi és kulturális szervezet elnöke.

A kerekasztalbeszélgetésen részt vett Stefan Megyery, a washingtoni Szent István Katolikus Közösség papja. Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete, a panelbeszélgetés moderátora az MTI-nek elmondta, hogy a 16 tablóból álló kiállítás a közeljövőben körútra indul, hogy az Egyesült Államok magyar közösségeihez eljuttassák a tárlatot.

A diplomata szerint Mindszenty József köré kultusz épülhet, hiszen mind a nácizmusnak, mind a kommunizmusnak áldozata volt, miközben kitartott elvei mellett, és küzdött az emberi méltóságért, a keresztény egyházért, és a nemzetért.

Takács Szabolcs közölte, hogy a kiállítás megvalósításához támogatást nyújtott a Miniszterelnökség, valamint a Magyar-Amerikai Kulturális Egyesület. A Mindszenty-tárlat létrejöttében szerepet vállalt a Mindszenty Alapítvány is.

A Washingtonban október 7-én tartott magyar vonatkozású esemény résztvevői megemlékeztek az egy évvel ezelőtti, Izraelben végrehajtott terrortámadásról is, amikor a Hamász fegyveresei több mint 1200 izraelit öltek meg és több mint 250 embert elraboltak.

Elolvasom a cikket