Az uniós tanács Európa alapműködését vitatta

MH/ MTI
2024. október 8. kedd. 11:26

Az uniós pénzügyminiszterek olyan fontos témaköröket vitatnak meg, mint a helyreállítási alap végrehajtása, az ukrajnai finanszírozás, vagy az éghajlatváltozás elleni fellépés – a döntéseknek pedig hozzá kell járulniuk Európa versenyképességének javításához – jelentette ki a magyar pénzügyminiszter kedden Luxembourgban.

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kiemelte, az uniós tanács olyan fontos témaköröket vitat meg, amelyek Európa alapműködését érintik.

Ezek között a miniszter elsőként a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós terv végrehajtásának áttekintését említette, amellyel kapcsolatban azt mondta: „szomorú tényként rögzítem”, hogy Magyarország még csak nyolc százalékát kapta meg a neki járó támogatásoknak.

A tanácsülés ukrajnai háborúból fakadó gazdasági és pénzügyi hatásokkal kapcsolatosan tervezett vitájával kapcsolatban közölte, a miniszterek megbeszélése kiterjed a Kijev számára folyósítani tervezett, az ország helyreállításának támogatását célzó 50 milliárd euró értékű segélycsomagra is. „A jól előkészített napirendi pont” döntéssel nem zárul, arról a tagállamok unió mellé rendelt nagykövetei írásbeli eljárás útján fognak dönteni – tájékoztatott.

Elmondása szerint a pénzügyminiszterek tanácsa véleménycserét fog folytatni az európai szemeszter 2024-es ciklusából levont tanulságokról, hogy még több eljárási folyamat jövőbeli sikerét biztosítsa. A szakminiszterek emellett klímavédelemmel kapcsolatos nemzetközi egyeztetéseket készítenek elő az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 29. éves (COP29) novemberi ülésére, valamint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Washingtonban folytatni tervezett megbeszélésekre is – mondta.

Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a pénzügyminiszteri tanácsülés megbeszélései, valamint döntései egy erősebb és ellenállóképesebb Európát eredményeznek.

Elolvasom a cikket