Az EU a béke felé terelné Ukrajnát

Az Európai Uniónak olyan pozíciót kell biztosítania Ukrajna számára, amely lehetővé teszi, hogy az ország „kedvező feltételek mellett vitassa meg a békét” – mondta Maroš Šefčović, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament strasbourgi ülésén, amely a közelgő EU-ra való felkészülésről szólt.

„A célunk továbbra is az, hogy Ukrajna számára olyan pozíciót biztosítsunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kedvező feltételekkel tárgyaljunk a világról, és előkészítsük az utat a teljes jogú uniós tagsághoz” – mondta Šefčović.

Az EB alelnöke szerint „Az Európai Tanács (október 17-18-i EU-csúcs – a szerk.) az Ukrajna körüli fejleményeket is megvitatja”. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a lehető leggyorsabban megállapodjunk a javaslatunkról, amely legfeljebb 35 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást nyújt a teljes G7-hitelhez” – magyarázta Šefčović.

Szerinte az EU azon is dolgozik, hogy Ukrajna „készen álljon a következő télre”. „Partnereinkkel együtt javításokat, bekötéseket és az energiaellátás stabilizálását végezzük Ukrajnában” – mondta.

Elolvasom a cikket