Megnevezték az idősek egészségére veszélyes étrendet

A hús és a hal elhagyása például katasztrofális lehet az idősek számára. Őket különösen a demencia kialakulása fenyegeti, derül ki egy új amerikai kutatásból. A kaliforniai Loma Linda University Health tudósai megállapították, hogy a középkorú emberek vegetáriánus étrendje többnyire jót tesz nekik. A helyzet azonban megváltozik, amikor az ember átlépi a 65 éves kort – adta hírül a Sports.kz.

A kutatók a nagyon idős vegetáriánusoknál kissé magasabb kockázatot találtak az olyan betegségek, mint a stroke, a demencia és a Parkinson-kór kialakulására. Amikor azonban halat is adtak az étrendhez, ez a kockázat jelentősen csökkent, és a halálozás kockázata is a legalacsonyabb volt.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányhoz 88 ezer kanadai és amerikai, 30-85 év közötti ember étrendi adatait használták fel. Összesen 12 500 halálesetet jegyeztek fel.

A vizsgálati alanyokat étrendjük alapján öt csoportba osztották: nem vegetáriánusok, fél-vegetáriánusok, peszkov-vegetáriánusok (akik megengedik maguknak a halat), lakto-ovo-vegetáriánusok (akik tejtermékeket és tojást fogyasztanak) és vegánok.

A klasszikus vegetáriánus étrendet követőknél körülbelül 12 százalékkal alacsonyabb volt a rák kialakulásának kockázata, mint a húsevőknél. A növényi étrendet, de halat is fogyasztó embereknél azonban 18 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata. A kutatók megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel jár, ha az ilyen étrendhez tejtermékeket és tojást is adnak, és megállapították, hogy ez további 15 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. A vegánoknál, akik nem ettek állati eredetű termékeket, csak három százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata.

A 80-as éveikben járó vegetáriánusoknál pedig az idegrendszeri betegségek kockázata is megnőtt. Ennek oka az lehet, hogy a halat nem tartalmazó étrend szegény olyan létfontosságú anyagokban, mint a zsírsavak, amelyek jót tesznek az agyműködésnek.

Az orvosok általában egyetértenek egy dologban – az időseknek figyelniük kell az étrendjükre, de nem szabad radikális lépéseket tenniük. Tehát húst ma már hetente egy-két alkalommal szabad fogyasztani. Megvannak a maga nélkülözhetetlen hasznos anyagai. Természetesen fontos, hogy az étrendbe gyümölcsöket és zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket adjunk. De az állati eredetű termékek egész csoportjának éles elutasítása rendkívül negatív hatással lehet az idős korban lévő személy egészségére, és a hasznos anyagok súlyos hiányához vezethet. Ha kétségek merülnek fel a választott diétatípus helyességével kapcsolatban, jobb, ha szakemberrel konzultál.

Elolvasom a cikket