A kiskapuzós „zseni”

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere bement az ATV-be, és felmondta azt a rossz sajtódumát, amit a baloldali médiumok szoktak terjeszteni, hogy a kormány kivérezteti a fővárost. Szinte könnyes szemmel mondta, hogy a kabinet az összes forrást elvette Budapesttől, s még a neki járót sem adja oda. „Teljesen egyértelműen látszott, hogy a főváros csődbevitelére játszik” – hangsúlyozta.

Na, de dolgozik ott egy pénzügyi zseni, bizonyos Kiss Ambrus, Bajnai Gordon legnagyobb barátja és harcostársa, aki a guruló dollárok titkainak tudója, de akit az ellenzék képtelen volt főpolgármester-helyettessé újból megválasztani, hiába van hetven százalékos többsége a közgyűlésben, és ez a pénzügyi zseni mentette meg a fővárost a csődtől. Baranyi Krisztina megkönnyeztető fogalmazásával: „napi szinten, a legalázatosabban, a legnagyobb aprómunkával vezette azt a folyamatot, hogy talpon maradjon a város”.

Szóval láthatjuk, a kormány gonosz, kivéreztet, a komcsi volt főpolgármester-helyettes pedig egy zseni, aki a gonosz kormány ármánykodása ellenére is visszarángatta Budapestet a szakadék széléről.

Nézzük akkor a tényeket. Mint Szalai Piroska, a fővárosi Fidesz-frakció tagja fölhívta a figyelmet, olyan számokat, amilyeneket a sajtóban hangoztatnak, vagy olyan állapotokat, amelyeket Baranyi Krisztinától az ATV-ben lehetett hallani, a fővárosi hivatalos jegyzőkönyvekben nem lehet olvasni. Hiába mondják, hogy a fővárosnak a kormányzat miatt nincs pénze, vagy hogy Budapest az elmúlt időszakban nettó befizetője lett az államháztartásnak. Folyamatosan a szolidaritási hozzájárulásra hivatkoznak, amely 2018-ban, Tarlós István főpolgármestersége idején még ötmilliárd forint volt. Most azt mondják, hogy ez 75 milliárd forintra nőtt, miközben az állami támogatás továbbra is negyven milliárd.

Nézzük akkor a számokat. Ki fog ugyanis derülni, hogy ezúttal is hazudnak, mint a vízfolyás, és sajnáltatják magukat a kormány ellen hergelve. Miközben a meglévő nem kevés pénzt ismeretlen helyen tartják.

Az adatok szerint tavaly Budapest bevételei harmadával nőttek. A teljes költségvetési bevétel 389 milliárd forint volt, 98 milliárd forinttal nagyobb a 2022. évinél. Ezen belül az iparűzési adóbevétel 265 milliárd forint volt, 70 milliárd forinttal, szintén harmadával magasabb, mint előző évben. Az államtól kapott működési támogatás 44 milliárd forint volt, négymilliárddal, azaz 10 százalékkal növekedett az előző évihez képest. A szolidaritási adóból tavaly 40 milliárd forintot fizettek be, mindössze négymilliárddal többet, mint előző évben.

Egyébiránt Budapesten fizetik be a vállalkozók az ország teljes iparűzési adójának a kétötödét. Mivel az országos cégek legtöbbjének a székhelye Budapesten van, ezért fizetik itt az iparűzési adót a vidéki árbevételük után is. S ezért kell szolidaritási adót fizetni Budapestnek, amiből kompenzálják a kistelepüléseket, ahol nincs, vagy csak nagyon alacsony az iparűzési adóbevétel.

Látható, hogy kivéreztetésről szó sincs. Ellenkezőleg. Sokkal több a bevétel, mint korábban volt. Nagy kérdés, hogy ilyen komoly bevételnövekedés mellett miért nem volt pénze az önkormányzatnak tavaly a BKV 50 milliárd forintos számláját kifizetni? Miért a bankokkal faktoráltatta azt, így az idei évet már ezzel a tartozással indította a városháza.

A faktorálás lényege az, hogy az önkormányzatoknak hitelt felvenni csak állami engedéllyel szabad. 2010-ben ugyanis minden önkormányzat el volt adósodva, ezeket az adósságokat az állam rendezte. Azt mondta, többet nem vehetnek fel úgy hitelt, hogy nem ad rá előre engedélyt. Így a főváros kiskaput keresve igyekezett kijátszani a szabályt, nem hitelt vett fel, hanem eltolt fizetést alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban az 50 milliárdos közlekedési számlát ki kellett volna fizetnie az önkormányzatnak. Ezt nem tette meg, a bank kifizette az önkormányzat helyett, amit az önkormányzatnak vissza kellene fizetnie a banknak. Hogy visszafizeti-e, az kérdés, erről még hivatalosan nem volt szó.

Az már csak hab a tortán, hogy a pocsék pénzügyi helyzet annak ellenére alakult ki, hogy 2019-ben 200 milliárd plusszal adta át Budapestet Karácsonynak Tarlós István – ami akkor megközelítette a főváros teljes éves költségvetési bevételét.

Baranyi Krisztina minderről nem tud, vagy nem akar tudni. Neki csak az a fontos, hogy ha kell, hazugsággal, de megpróbálja visszasírni Bajnai barátját, a guruló dollárok budapesti helytartóját a döntéshozatalba.

Mindezt olyan magától értetődő természetességgel, ahogy a valóságot szokták mondani a nyilatkozók a tévében.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket