Orbán Viktor: A magyar elnökség csak felvetni tudja a javaslatokat + VIDEÓ

A szerdán kezdődő parlamenti ülés jó eséllyel eltereli majd a figyelmet a magyar elnökség prioritásairól, így hasznosnak gondoltuk, hogy a nemzetközi sajtónak külön is bemutassuk a programunkat – közölte kedden Strasbourgban Orbán Viktor. A magyar kormányfő közölte, másodszor vezetjük elnökként az EU-t, de a harmadik időpontja is be van írva a naptárunkba.

Ahogy visszaemlékszem az elsőre, az is válságos volt – fogalmazott. Akkor tört ki az arab tavasz, a nyakunkon volt a pénzügyi válság és Fukusima – mondta. – Ugyanakkor összefoglalóan ma az EU helyzete jóval súlyosabb, mint 2011-ben volt. Ukrajnában dúl egy háború, súlyos konfliktusok sora vár megoldásra a Közel-Keleten, valamint Afrikában, s ezeknek mind érezzük a hatásait. S ez együtt mind az eszkaláció veszélyével fenyeget – hangoztatta.

Objektum doboz

A sajtótájékoztatót ekkor egy DK-s bekiabáló zavarta meg, akit az őrök kivezettek. Orbán Viktor a látottakra úgy reagált, a magyar egy direkt nyelv, azaz amikor egy hazai politikust gazembernek hívnak, akkor az a mi kultúránkban azt jelenti, nem értek önnel egyet.

Visszatérve folytatta, 2015 óta a biztonsági fenyegetések a schengeni térség szétesésével fenyegetnek – ma éppen a svédek jelentették be a szabad mozgás fölfüggesztését.

Az EU folyamatosan beszél a globális versenyképességről – de ezt nemcsak mi mondjuk, hanem Mario Draghi. Európát lassú agónia fenyegeti, az EU meghalhat, mert kiszorul a piacairól – de magam is úgy látom, a versenyképesség hanyatlása a legsúlyosabb kihívás, ami ránk vár – fogalmazott. Az EU-parlamentben bemutattam, mit javaslunk – ezeken a bajokon csak akkor lehetünk úrrá, ha változtatunk – ennek akarunk a katalizátorai lenni – mondta.

A magyar elnökség az ország méreténél fogva csak felvetni tudja a javaslatokat, a megoldást a nagy államoknak kell megoldani – hangoztatta.

Gazdasági növekedésünk tartósan lassabb, a világkereskedelmi részesedésünk csökken, az áram kétszer-háromszor, a földház négyszer-ötször kerül többe, mint máshol. Az EU-s vállalatok fele annyit költenek a kutatásra és fejlesztésre, mint az USA, továbbá a kedvezőtlen demográfiai folyamatokról is illene szólni – mondta. Egyben jelezte, a kérdésre nem az illegális migráció további élesztése a válasz.

November 8-án ülés lesz Budapesten, melynek fókuszában az EU-s versenyképesség lesz a fókuszban. Az újabb ötéves ciklus elején vagyunk, egy ilyen paktummal elkötelezhetnék az államok magukat egy új folyamat mellett. Szükség van az adminisztratív terhek és a túlszabályozás csökkentésére, megfizethető energetikára, zöld energetikára és a belső piac megerősítése.

Egyben nyomatékkal jelezte, az EU-s tőkepiac nem képes itt tartani a pénzt, mert az kimegy az USA-ba.

A kínai elektromos autók tiltásának abszurditására is föl kívánom hívni a figyelmet – fogalmazott. Az ugyanis nonszensz, hogy huszonhétből mindössze tíz támogatta, tizenhét pedig nem. A tíz támogató az EU- összlakosságának negyvenöt százalékát képviseli – hívta föl a figyelmet.

Itt sokkal inkább erőszaktételről van szó – húzta alá.

A magyar elnökség kiáll a külső határok védelme mellett, a frontországok tevékenységét el kell ismerni és támogatást kell nekik adni – figyelmeztetett Orbán Viktor. Sok éve mellkasig állok a migrációról szóló viták vérzivatarában, 2015 óta pedig mindig azt mondom, lehetnek csomagok, paktumok – a migrácut egyetlen módon lehet ellenőrzés alá vonni, a külső határok védelme. Amíg nem tudunk ebben egyetérteni, az illegális migráviót soha nem lehet megállítani.

Minket azért büntetnek, mert ezt tesszük – emlékeztetett.

Miután nincs sikeres migrációs politikánk, a tagállamok egyenként ekarják megvédeni magukat – ezek együtt szét fogják verni a schengeni rendszert. Ezért mi azt javasoljuk, hozzuk létre a schengeni csúcstalálkozók rendszerét – hangoztatta Orbán Viktor.

A 4. pontunk az EU-s védelempolitika, erről is novemberben fogunk remélhetően egyeztetni. A bővítéspolitikáról szólva kifejtette, a Balkán integrációja nélkül EU soha nem lesz teljes. Immár húsz éve ígértük meg a nyugat-balkáni államoknak ezt a lépést – s azóta sem történt sok minden. Aláhúzta azt is, Szerbia nélkül semmilyen bővítés nem lesz sikeres. Aki azt hiszi, hogy lehet, az illúziókat kerget. Mi e téren is előrelépést akarunk elérni az elnökség alatt – tette hozzá Orbán Viktor.

Elolvasom a cikket