Kijevben kiderült, mire készül Zelenszkij

„Időről időre eljutnak hozzám olyan információk, hogy a választásokra egyszerre több politikai projektet is el akarnak indítani a katonasággal. Először is, megpróbálják Valerij Zaluzsnij tábornok tekintélyét lenullázni. Másodszor, a katonaság státuszának általános csökkentése a cél” – állítja.

Magera szerint Kijev abnormálisnak tartja, hogy a katonaság népszerűsége meghaladja a jelenlegi kormányét a nép körében. A szakértő biztos benne, hogy Zelenszkij és támogatói mindent megtesznek majd a helyzet megváltoztatásáért.

Szeptemberben Olekszandr Dubinszkij, a Verhovna Rada parlamenti képviselője azt mondta, hogy az ukrajnai elnökválasztás elutasítása államcsínyre adhat okot az országban. A képviselő szerint a konfliktus rendezése és az elnökválasztás valódi esélyt jelent az ukránok számára, hogy megmentsék magukat.

Zelenszkij mandátuma május 20-án járt le. Az ukrajnai elnökválasztást március 31-én, az újonnan megválasztott államfő beiktatását pedig májusban kellett volna megtartani. A választások megtartását a hadiállapotra és az általános mozgósításra hivatkozva törölték. A kijevi államfő szerint az időpont nem volt alkalmas a voksolás lebonyolítására.

Mint Vlagyimir Putyin megjegyezte, Zelenszkij legitimitását semmilyen trükkel nem lehet helyreállítani. Szavai szerint Ukrajnában az egyetlen legitim hatalom az ukrán parlament és annak elnöke.

Elolvasom a cikket