Kína visszavág az EU-nak a pálinkaadóval

Nem kellett sokat várni Kína válaszlépésére – írja a BBC. Mint a cikkben olvasható, az ázsiai nagyhatalom adót vetett ki az európai pálinka és minőségi szeszesitalok behozatalára. Franciaország szerint mindez megtorlásként történt azért, mert az EU nagy vámokkal sújtja az onnan származó elektromos járműveket.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) megtámadja a lépést, és azt gyakorlatilag „visszaélésnek” nevezte. Kína azonban azt mondta, hogy a lépés „dömpingellenes” intézkedés volt, amely megvédi hazai termelőit.

A francia pálinkagyártók szerint a nagy márkákat, köztük a Hennessyt és a Remy Martint sújtó kötelezettségek katasztrofálisak lesznek az iparág számára. A bejelentés után azonnal zuhanni kezdtek a termékcsoportban érdekelt cégek részvényei.

A lapban hozzáteszik, Peking új vámok bevezetését is fontolgatja más uniós importtermékekre, beleértve az autókat, a sertéshúst és a tejtermékeket is. Azt csak mi tesszük hozzá, hogy a pálinkára kivetett plusz sáp bennünket, magyarokat is kellemetlenül érint.

Elolvasom a cikket