Mennyi mézet ehetünk egy nap?

A táplálkozási szakemberek állítják, hogy a méz allergén. A termékkel szembeni allergia bármely életkorban megjelenhet, függetlenül attól, hogy volt-e korábban. Ezért a mézet óvatosan kell fogyasztani.

Ehetünk egyszerre sok mézet? Az összes kockázatot figyelembe véve az orvosok azt mondják, hogy egy fiatal, egészséges ember legfeljebb napi két-három teáskanálnyi mézet ehet egészségkárosodás nélkül. Bizonyos betegségekben szenvedőknél ezt a mennyiséget általában egy kanálra kell csökkenteni.

A mézet régóta használják házi gyógymódként betegség, köhögés esetén. A kutatások azt mutatják, hogy jótékony hatással van a szervezetünkre. A mézet azonban soha nem szabad egy év alatti csecsemőknek adni, mert olyan baktériumokat tartalmazhat, amelyek csecsemőbotulizmust okoznak.

Az ókori Egyiptomban a mézet a sebek gyorsabb gyógyulására és a fertőzések megelőzésére használták. Talán van ebben némi igazság. 2015-ben megjelent egy áttekintés, írják a Washington Postban, amelyben a tudósok bebizonyították, hogy a méz hatékonyabban működik, mint a hagyományos antiszeptikumok. Különösen az égési sérülések kezelésében.

Ez a hatás a méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető. Fokhagymasavat és kvercetint tartalmaz, amelyek antiszeptikumként hatnak.

A receptek elkészítésekor a szakácsok szokták javasolni, hogy a cukrot cseréljük ki egy „egészségesebb” lehetőséggel, például mézzel. Tényleg olyan jó a méz? Az orvosok válasza egyértelmű: ha élelmiszerként használjuk, akkor nem.

Bár a méz számos hasznos anyagot tartalmaz, például C-vitamint és vasat, de adagonként több kalóriát tartalmaz, mint amennyit ugyanannyi cukor. Egy teáskanál cukor 16 kalória, míg egy teáskanál méz 21 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül a méz, mint az agavészirup, ha pékáruhoz adják, a hozzáadott cukor egy másik fajtája. Úgy kell kezelni, mint minden hozzáadott cukrot – állítja Amy Keating, a Consumer Reports táplálkozási szakértője. Vagyis óvatosan vigyük be az étrendbe, és a fogyasztását csökkentsük minimálisra. Ez azt jelenti, hogy hízni lehet a méztől, ezért fogyókúra során nem ajánlatos hozzáadni az étrendhez, csak mértékkel.

Elolvasom a cikket