Kövér László: Szerbia nagyon sokat remélhet Magyarországtól az európai uniós integráció során

MH/MTI
2024. október 8. kedd. 19:41
Frissítve: 2024. október 8. 19:42

A kétnapos szerbiai látogatásra érkezett házelnök rámutatott, hogy „a Vajdasági Magyar Szövetség és az általa képviselt magyar közösség ebben az értelemben is összekötő kapocs lesz Szerbia és Magyarország, illetve Szerbia és az Európai Unió között”.

Kövér László az egyik legfontosabb feladatnak a vajdasági magyar közösség, különösen a fiatalok megőrzését nevezte. A szülőföldön történő boldoguláshoz véleménye szerint Magyarországnak további erőfeszítéseket kell tennie számos területen, így a gazdaságban is.

Hozzátette: a számokból úgy tűnik, hogy Szerbia „korábban soha nem látott lehetőségek előtt áll”, így erre is támaszkodhatnak a magyar közösség tagjai.

„Ha minden jól megy, akkor Szerbia önerőből is tud tenni azért, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül minden szerbiai állampolgár megtalálja a boldogulását itt Szerbiában”. Ehhez pedig nagyon fontos s jószomszédi kapcsolat – magyarázta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László elmondta, hogy a találkozó során beszéltek arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség harminc éve alakult, és megemlékeztek Pásztor Istvánról, a párt közel egy éve elhunyt elnökéről is.

Rámutatott, hogy a néhai pártelnöknek „óriási szerepe volt abban, hogy ma a szerb-magyar kapcsolatok ilyen jók, és aminek köszönhetően a VMSZ is olyan lehetőségekkel rendelkezik a magyar nemzeti érdekérvényesítésben”, amelyre sem Szerbiában korábban nem volt példa, sem a környező országokban nincs ilyen. Mint mondta: szerdán a szerb köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel és a szerbiai parlament elnökével találkozik Belgrádban, a megbeszélések témáik között pedig a szerb–magyar kapcsolatok további bővítése szerepel majd, illetve annak kérdése, hogyan tudja Magyarország segíteni Szerbia európai integrációját.

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke rámutatott, hogy az egyeztetések során általában a magyar kormány szerepét szokták kiemelni, ám az Országgyűlés hozza meg az egyes intézkedések alapjául szolgáló törvényeket, így a szerepe nagyon fontos.

Ezek az intézkedések – a gazdaságfejlesztési program, az ösztöndíjrendszer, a kollégiumi rendszer bővítése, az intézményrendszer fenntartása – pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar közösség a szülőföldjén tudjon boldogulni, „magyarként a közösségért erőben, egészségben fenn tudjon maradni”.

Elolvasom a cikket