Ugrásszerűen megnőtt a kolerás megbetegedések száma

MH/ MTI
2024. október 8. kedd. 20:04
Frissítve: 2024. október 8. 20:05

Az afrikai ország egészségügyi minisztériuma által hétfőn közzétett adatok szerint az ország 18 tagállama közül 11-ből jelentettek összesen 21 288 megbetegedést, ideértve 626 halálozást is. Ez jelentős növekedést jelent a szeptember 26-án jelentett 15 577 pácienshez, illetve 506 halálesethez képest.

A fertőzöttek zömét az ország keleti tagállamaiból jelentették, a legtöbbet Kasszala államból, ahol az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptemberben indította el a második oltási kampányt.

„Kétségtelen, hogy az esetszám rohamosan emelkedik. Gyorsabb terjedési rátát látunk a tavalyi kitöréshez képest, így a magas esetszám aggodalomra ad okot” – húzta alá Richard Brennan, a WHO regionális vészhelyzeti igazgatója az AP amerikai hírügynökségnek kedden adott nyilatkozatában. Hozzátette: mindezért fokozzák erőfeszítéseiket olyan partnerszervezetekkel, mint az UNICEF, illetve a szudáni egészségügyi minisztérium.

A kolerajárvány kitörését augusztus 12-én jelentették be, a betegség főleg azokban a kelet-szudáni – heves esőzések és árvizek pusztította – térségekben terjed, ahová a kormányerők és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű milícia összecsapásai elől menekültek emberek milliói.

Az UNICEF szeptember elején 404 ezer dózis oltóanyagot küldött Szudánba, szombaton pedig további 1,4 millió adag érkezett. Az oltási kampány Kasszala, Nílus-folyó és Kadarif államokra összpontosul.

Elolvasom a cikket