Irán teljes mértékben felkészült a háborúra

Az Iszlám Köztársaság múlt kedden rakétatüzet indított Izrael ellen, számos katonai támaszpontot eltalálva, amit Teherán válasznak tekintett a Hamász és a Hezbollah vezetőinek közelmúltbeli meggyilkolására. Izrael „komoly és jelentős” csapást ígért megtorlásul.

„Sokszor kijelentettük, hogy Irán nem akarja növelni a feszültséget, bár nem félünk a háborútól, teljesen felkészültek vagyunk…” – mondta Aragcsi kedden Teheránban újságíróknak.

A Mehr News szerint a csúcsdiplomata a keddi konferencián azt mondta, hogy Izraelnek nem szabad tesztelnie Teherán akaratát. Figyelmeztetett, hogy bármilyen Irán elleni támadásra megsemmisítő válaszlépésekkel válaszolnak.

Hétfői médiajelentések szerint az iráni hadsereg „legalább tíz” forgatókönyvet készített elő egy esetleges izraeli csapásra.

Az iráni parlament állítólag egy úgynevezett „ellenállási paktum” tervezetét készíti elő a regionális biztonság megerősítésére és a potenciális külső fenyegetések, különösen az USA és Izrael részéről érkező fenyegetések elhárítására. A Tehran Times a javaslat szövegére hivatkozva azt írja, hogy minden tagországnak átfogó támogatást – beleértve a katonai, gazdasági és politikai segítségnyújtást – kell nyújtania, ha bármelyik tagországot Izrael vagy szövetségesei támadás érné.

A cikk emlékeztet, hogy október 7-én, hétfőn volt egy éve a Hamász mintegy 1200 halálos áldozatot követelő dél-izraeli támadása. A zsidó állam válaszul hadat üzent a gázai székhelyű militáns csoportnak, és szinte teljes ostromot rendelt el az enklávé ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint közel 42 000 palesztin halt meg, többségük nő és gyermek.

A feszültségek Izrael és a szomszédos muszlim országok között is nőttek, amelyek a palesztinok oldalára álltak. A hónap elején Izrael szárazföldi hadműveletet indított Libanonban, és célba vette a Hezbollah szervezet vezetőségét.

Elolvasom a cikket