Bakondi György: A schengeni határokon kívül kell elbírálni a menekültkérelmeket

MH/MTI
2024. október 9. szerda. 9:37

Bakondi György felhívta a figyelmet: nem valósult meg az a terv, amely szerint az EU területén létrehozott nagy menekülttáborokban kell összegyűjteni az illegális bevándorlókat, majd ott elbírálni a kérelmeiket.

A műsorban utaltak Orbán Viktor keddi, strasbourgi sajtótájékoztatójára, ahol a miniszterelnök kijelentette, hogy azok a migránsok, akiket beengedtek a schengeni zónába, végérvényesen ott is maradnak. Bakondi szerint a cél az, hogy csak azok léphessenek be az EU területére, akik jogosultak a menekültstátuszra. Magyarország esetében ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a Balkán felől érkezők kérelmeit például Szerbiában kell elbírálni.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója emlékeztetett, hogy az európai államok sorra vezetik be újra a határellenőrzéseket a migrációs nyomás miatt, ami már a schengeni rendszer kereteit feszegeti, annak vívmányait ássa alá. Szerinte épp ezért van szükség egy európai szintű, határozott döntésre az ügyben. Bakondi György kiemelte: az EU-elit megbukott migrációs politikájának következménye az is, hogy például Franciaországban, Csehországban, Ausztriában, Németországban is jobboldali előretörés tapasztalható a választásokon. Az embereknek elegük lett abból, hogy 2015 óta évente legkevesebb egymillió migráns érkezett a közösség területére, jelentősen megemelkedett ezzel a bűnözés, a terrorizmus veszélye, ami a közbiztonság romlása mellett komolyan megterhelte a tagállamok kiadásait is – tette hozzá.

Orbán Viktor kedden tett javaslatot arra, hogy a schengeni térség tagjai hozzanak létre egy felső szintű, rendszeresen tanácskozó testületet, amelynek feladata a kulcsfontosságú, a migrációt érintő kérdések megvitatása, az emberek biztonságát elősegítő döntések meghozatala lenne – emlékeztetett.

Bakondi György úgy vélekedett, hogy a brüsszeli bürokráciára ebben nem lehet számítani, az állam- és kormányfők fóruma, az Európai Tanács azonban hathatós intézkedéseket hozhat az ügyben.

A belbiztonsági főtanácsadó beszélt arról is, hogy az úgynevezett migrációs paktum következtében Magyarországot sújtó, 400 millió eurós bírság kiszabása jogerős, az ellen jogorvoslati lehetőség nincs, de a napi kényszerítő bírság tekintetében a kormány felhatalmazta az európai ügyekért felelős minisztert, hogy folytasson arról tárgyalásokat. Bakondi György kiemelte: amennyiben az EU vezetése nem hajlandó az értékének megfelelően kezelni a külső határok védelmét, akkor Magyarország kénytelen lesz a jogi kereteknek megfelelően buszokkal Brüsszelbe szállítani az illegális migránsokat.

Elolvasom a cikket