Nagy Márton Matt Doocey-val, Új-Zéland turizmusért felelős miniszterével egyeztetett

MH/MTI
2024. október 9. szerda. 10:16

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta szerdán Matt Doocey-t, Új-Zéland turizmusért és vendéglátásért felelős miniszterét. A felek a találkozó során áttekintették Magyarország és Új-Zéland turisztikai kapcsolatainak aktuális helyzetét és elmélyítésének lehetséges területeit, valamint megosztották egymással a két ország turizmusfejlesztési jó gyakorlatait – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton a találkozón üdvözölte a 2024. május 1-jén hatályba lépett EU és Új-Zéland között létrejött szabadkereskedelmi megállapodást, amely megszünteti azokat a vámokat, amelyekkel az európai vállalkozások szembesülnek a szigetországba irányuló export során, ezáltal pedig jelentős előnyöket kínál a részt vevő országok, így hazánk számára is.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány minden olyan megállapodást támogatni tud, amelynek célja a kereskedelmi akadályok csökkentése és a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok erősítése, különösen egy olyan helyzetben, amikor az Európai Unió a kérdésben mutatott megosztottság ellenére büntetővámokat alkalmaz többek között a kínai elektromos autók behozatalával szemben is. A magyar álláspont szerint Európa versenyképességének fokozásához nem protekcionizmusra, hanem együttműködésre és szabad piaci versenyre van szükség.

A minisztérium beszámolt arról, hogy az elmúlt években az új-zélandi turisták egyre nagyobb számban választják hazánkat úti célként. Tavaly, 2022-höz képest az Új-Zélandi vendégek és az általuk Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma egyaránt megduplázódott, 2023-ban 11 ezer vendég érkezett Új-Zélandról, akik összesen mintegy 33 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken. 2024 első nyolc hónapjában 10 százalékkal több vendég érkezett hazánkba a szigetországból, a tavalyi év azonos időszakához képest.

Elolvasom a cikket